Teatre social per empoderar les treballadores de les cures

VILAVEÏNA. Un grup de cuidadores crea una obra on mostra les seves històries de vida. L’activitat, realitzada per l’associació Mujeres Unidas Entre Tierras (MUET) i VilaVeïna de La Marina, vol empoderar i visibilitzar les treballadores de la llar.

El col·lectiu de treballadores de les cures i la llar està sovint sotmès a situacions complexes, generades tant per la condició de dones com de persones migrants. El teatre social és una eina d’autocura, reflexió i creació col·lectiva, així com de visibilització cap al veïnat.

El taller de de teatre social per a treballadores de la llar i de les cures és, alhora, un espai de cura col·lectiva i de reivindicació. Al llarg de les sessions, les participants comparteixen les seves històries de vida i creen una obra de teatre.Arran d’aquest teatre ens hem alliberat, hem plorat, hem cridat, hem tret pors”, comenta Zabdi Rivas, una de les participants. 

La iniciativa, que ja s’ha fet als espais de VilaVeïna de La Marina i de Vilapicina i la Torre Llobeta, està dinamitzada per l’entitat Mujeres Unidas Entre Tierras, una associació que reivindica aspectes com la regularització, la dignitat de les condicions laborals i la fi de la violència contra les dones migrants. Alhora, l’entitat orienta, assessora, forma i construeix xarxes de suport adreçades a persones migrants, especialment dones. 

En el marc d’aquesta activitat s’ha creat l’obra Despierta, que es representarà el proper 12 de maig a les 18.30 a la Biblioteca Francesc Candel del barri de la Marina. Despierta reflexiona sobre les violències masclistes que pateixen les dones al llarg de la vida i fins que decideixen despertar i dir prou. Anteriorment ja es va crear i representar a diversos llocs de Barcelona la peça  Uniendo Tierras, centrada en la doble discriminació que viuen moltes treballadores de les cures pel fet de ser dones i persones migrants. 

En aquest context, el teatre social és l’eina utilitzada per fer visible el conflicte social, reflexionar-hi i buscar solucions de forma col·lectiva. Així, les participants disposen d’un espai on compartir les seves realitats, sovint complexes. “Totes nosaltres tenim una vivència que ens ha marcat, algunes d’abús sexual, entre d’altres coses; totes presentem una realitat per mitjà de l’obra”, diu Patrícia Ortega, una altra de les participants en el taller que va crear Uniendo Tierras

Per Ortega, “el teatre és una manera de deixar de pensar, de sortir, d’oblidar-te d’aquesta setmana, d’aquests dies de treball; […] és una manera molt bonica de suportar el dia a dia”. A través del procés de creació, es treballa el suport mutu i l’empoderament, de manera que el procés de creació sigui un espai de seguretat i l’obra resultant serveixi per sensibilitzar la resta del veïnat. “És com fer veure al públic o a les persones d’una altra instància que som aquí que tenim una veu”, explica Rivas. 

Activitat puntual: representació de Despierta
Divendres 12 de maig a les 18.30 h
A la biblioteca Francesc Candel
Informació al 93 000 04 60. Activitat gratuïta i sense inscripció prèvia.

Taller
Dimarts de 19 a 21 h fins al 2 de juny
A la Casa del Rellotge (pg. Zona Franca, 116 ,interior, Jardins de Can Farrero)
Divendres de 19 a 21 h fins al 2 de juny
Al Centre Cívic la Cadena (carrer de la Mare de Déu de Port, 397)

Inscripcions: vv_lamarinaport@bcn.cat / Per telèfon al 930 000 460 / Presencials a VilaVeïna de la Marina (Casal de Barri de La Vinya, dilluns i divendres de 9.30 a 13.30 h, dilluns i dimarts de 16 a 20 h). Activitat gratuïta.

Comparteix aquest contingut