Vilapicina i la Torre Llobeta presenta ‘Totes les lactàncies molen’ com a colofó del grup de criança

VILAVEÏNA. El grup de criança i suport a les habilitats familiars de VilaVeïna Vilapicina i la Torre Llobeta ha tancat el curs amb un acte sobre la lactància amb mirada inclusiva.

El grup de suport a la criança i les habilitats familiars de Vilapicina i la Torre Llobeta tanca el curs amb una sessió dedicada a la lactància amb expertes i autores del llibre 'Totes les lactàncies molen'.

Totes les lactàncies molen presentació a VilaVeïna

El passat 5 de juliol les autores Mireia Serra i Saioa Baleztena van presentar el seu llibre, Totes les lactàncies molen, al Centre Cívic Torre Llobeta com a sessió de tancament del grup de criança i suport a les habilitats familiars que impulsa VilaVeïna. A l’acte, on van assistir una vintena de persones, van estar acompanyades de les expertes Maria Llavoré, llevadora de l’Hospital de Sant Pau, i Belén Moes, doula i assessora de lactància. 

L’obra presentada aporta el testimoni de trenta persones que expliquen la seva experiència amb la lactància i hi suma el coneixement de quinze expertes que aporten informació clau i resolen dubtes sobre aquesta etapa. Per les autores, la decisió de donar el pit o no és un moment clau de la maternitat que sovint confronta les expectatives pròpies i socials amb la realitat. La manca d’informació i d’acompanyament emocional i físic en aquesta etapa pot fer que es visqui amb frustració, amb por i fins i tot amb culpa. 

En el diàleg establert amb les participants després de la presentació, van sorgir diversos aspectes relacionats amb aquesta etapa de la petita infància. En la conversa, es va posar sobre la taula la necessitat que el sistema de salut pública faci un seguiment millor i més acurat del postpart i la lactància, amb professionals que tinguin formació específica i coneixements actualitzats. 

Les aportacions de Maria Llavoré i Belén Moes van ser especialment rellevants en aquest aspecte: la primera com a professional que, malgrat les limitacions del sistema sanitari, intenta donar un acompanyament de qualitat durant la lactància; la segona com a doula i assessora de lactància que, sovint, acaba donant suport a les persones que no han trobat l’acompanyament que necessitaven dins del sistema sanitari. 

Les assistents van coincidir a destacar també la importància que les dones comptin amb la màxima informació sobre les diferents formes de lactància per poder decidir lliurement quina és més adient per a elles. Aquest és un aspecte que el llibre presentat reforça aportant una mirada oberta i que convida a reivindicar totes les formes de lactància i a viure-les amb llibertat i plenitud. 

Per últim, el grup va subratllar, d’una banda, la rellevància de disposar de mecanismes de sororitat i, per l’altra, la utilitat dels espais de suport i acompanyament mutu com el que va acollir la sessió. Aquest espai d’acompanyament a la criança es reprendrà a partir del setembre a Vilapicina i la Torre Llobeta i també amb altres grups de suport a la criança en altres espais VilaVeïna.

Comparteix aquest contingut