Canvi de model d'alimentació

La producció d’aliments és responsable d’entre un quart i un terç de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. A més, Barcelona no n’és productora sinó consumidora: es consumeixen 650 kg d’aliments per habitant a l’any, però només entre el 10% i el 15% són produïts localment. D’altra banda, els experts coincideixen a dir que una dieta sana (al dia 500 g de fruites i verdures, 500 g d’hortalisses i verdures) ocupa un paper fonamental en la reducció dels índexs d’obesitat i dels riscos de malalties greus en l’edat adulta. No obstant això, a Barcelona, més del 10% dels infants de 3-4 anys tenen obesitat. Per aquesta raó és imprescindible tenir accés a una alimentació sostenible, suficient i apropiada amb hàbits saludables.

Per disminuir la contribució del sistema alimentari a la ciutat i promoure dietes més saludables i baixes en carboni, cal apostar per la producció agroecològica local, augmentar l’oferta i l’accés als productes frescos ecològics i de proximitat, reduir el consum de proteïna animal i aliments ultraprocessats i oferir eines a tothom per facilitar la transició cap a una alimentació més saludable i sostenible.

Volem avançar cap a una ciutat més ben integrada en el territori i que potenciï el valor agroecològic del seu entorn, amb menys dependència exterior dels aliments i amb una població conscient de la importància del seu model d’alimentació.

Reptes més rellevants

  • Promoure aliments locals i ecològics facilitant la viabilitat econòmica i social de la pagesia i el comerç de proximitat a la ciutat, generant un millor equilibri territorial i un model agroalimentari més sostenible.
  • Millorar l’accessibilitat (física i econòmica) d’aliments sans, justos i sostenibles, especialment a la població en situació de vulnerabilitat.
  • Promoure dietes més saludables i baixes en emissions: més productes frescos de proximitat i de temporada, més fruita i verdura, més producte ecològic, menys envasos, menys ultraprocessats, reduir el consum de proteïna animal (sobretot carn vermella) i prioritzar la carn de ramaderia extensiva i ecològica.
  • Promoure l’agricultura urbana i periurbana com a eina de sensibilització d’un model alimentari sostenible i cohesió comunitària.
  • Desenvolupar un model agroalimentari local i sostenible per reduir estructuralment el malbaratament alimentari.

Actuacions clau i actors

Promoure una alimentació més saludable i sostenible

  • Definir Implantar i promoure dietes més saludables i baixes en carboni el 2021 en escoles i a tots els menjadors municipals: productes de temporada, proximitat i ecològics, reduir el consum de proteïna animal (sobretot carn vermella), reducció d’ultraprocessats.     
    • Ajuntament de Barcelona
  • Estudiar la regulació d'establiments de venda de menjar ràpid ultraprocessat i ultraproteínic als voltants dels centres educatius.    
    • Ajuntament de Barcelona
  • Promoure i definir el model de menjador sa i sostenible. És un espai on es pot dinamitzar i activar la producció agrària. Per exemple: garantir que el consum de verdures, fruita o vedella sigui de producció local, ecològica i extensiva.    
    • Generalitat de Catalunya
  • Organitzar el 2021 la trobada d’alcaldes i alcaldesses del Pacte de Milà (200 ciutats), on es pugui impulsar un compromís de les ciutats amb l’alimentació i el canvi climàtic. Fer de Barcelona la capitalitat de l’alimentació sostenible el 2021 per impulsar localment i internacionalment un canvi en el model alimentari.     
    • Ajuntament de Barcelona

Afavorir una logística per a una alimentació sostenible

  • Obrir un mercat majorista d’aliments frescos ecològics l’any 2021 a Mercabarna que potenciï la venda de producció ecològica i que impulsi la participació de productors ecològics locals.     
    • Ajuntament de Barcelona, Mercabarna i mercats municipals
  • Obrir un centre de reaprofitament alimentari l’any 2021 (2.500 Tm/any) a Mercabarna. 
    • Ajuntament de Barcelona, AMB
  • Generar un sistema d’identificació així com instruments de facilitació logística i comercial conjuntament amb Mercabarna, mercats municipals, gremis, organitzacions agràries, etc., per incrementar significativament la presència de fruita i hortalisses locals, ecològiques, de circuit curt i sostenible al comerç de proximitat de la ciutat.
    • Ajuntament de Barcelona, Mercabarna i mercats municipals
  • Potenciar la comercialització de verdures de temporada, ecològiques i locals a Mercabarna, sobretot d'aquelles que tenen una producció abundant a Catalunya (tomàquet, ceba seca, enciam i mongeta tendra).    
    • Mercabarna

Donar suport al teixit agroecològic de la ciutat

  • Donar suport i promoure l’agricultura urbana i periurbana, així com el teixit agroecològic de la ciutat i del Parc Agrari del Llobregat.    
    • Ajuntament de Barcelona
  • Anterior
  • Següent