La Fabra acull una instal·lació del programa FLIC Escola

26/01/2023 - 18:25 h

Ha estat creada per l’alumnat de l’escola La Maquinista i l’artista Cristina Calderón, amb el suport i l’acompanyament de L’Ordit.

Del 6 al 10 de febrer tindrà lloc el FLIC Escola, programa que té l’objectiu de fomentar l’interès dels infants i joves cap a les arts literàries i la seva relació amb altres arts, posant en valor la paraula dita, escrita, feta imatge o ballada. La Fabra i Coats: Fàbrica de Creació hi participarà acollint una instal·lació creada per l’alumnat de l’escola La Maquinista i l’artista Cristina Calderón amb el suport i l’acompanyament de L’Ordit, programa de cultura, educació i territori de la Fabra. La instal·lació serà visitable per a les escoles (les inscripcions ja estan completes).

D’ençà del curs 2021-2022, la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació forma part del programa Ara Art, un programa d’innovació del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya que promou la transformació dels centres educatius a partir de les arts i es basa en la col·laboració entre centres educatius i equipaments culturals públics.

Amb el suport del Centre de Recursos Pedagògics de Sant Andreu i el Centre de Recursos Artístics de Barcelona, la Fàbrica ha apostat per aquest procés d’experimentació i innovació institucional per afiançar el seu mandat com espai de referència pel que fa a pràctiques i experiències innovadores de relació entre l’àmbit artístic, l’àmbit educatiu i el teixit social. La participació de la Fàbrica de Creació Fabra i Coats al programa Ara Art articularà durant tres cursos una xarxa de complicitats i relacions amb tres centres educatius del Districte de Sant Andreu: l’escola La Maquinista, l’escola Molí de Finestrelles i l’institut Vapor del Fil.

En el marc d’aquesta aliança, des de L’Ordit es va impulsar un procés de recerca i creació amb l’escola La Maquinista i l’artista Cristina Calderón per treballar les memòries del territori i de la infància de Sant Andreu. En l’obra de Cristina Calderón la producció artística es converteix en un laboratori d’experimentació multimèdia on explora les possibiltiats de les maquetes, en tant que instal·lacions escultòriques, com a dispositius per la reinterpretació del paisatge i el record.

Entre novembre de 2022 i fins a dia d’avui l’alumnat de 3er de l’escola La Maquinista ha recollit els records i vivències de la infància dels adults que els envolten. Els han gravat i, a partir de l’escolta d’aquestes memòries, han identificat 6 escenaris que acullen aquests records: l’escola, la masia, la plaça, el bosc, el riu i el pis. Calderón els ha acompanyat en la conceptualització i la construcció de 6 maquetes que representen aquest espais que constitueixen el corpus físic de la instal·lació. Així mateix, l’alumnat ha construït representacions dels diferents personatges que protagonitzen aquestes memòries orals i objectes que hi juguen un paper significatiu.

Aquest treball s’activa en una instal·lació multimèdia en què, tot escoltant les veus de qui narra els seus records, podem endinsar-nos a les maquetes amb una webcam i reinterpretar les històries que sentim mobilitzant els personatges i els objectes jugant amb els records aliens i propis. Al FLIC Escola serà la primera vegada que es podrà veure el resultat d’aquesta feina i gaudir de la instal·lació.

Més informació del FLIC Escola, en aquest enllaç.

*En la imatge, uns alumnes durant el procés de creació.

..

Subscriu-te al nostre butlletí

Assabenta’t de les activitats destacades de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació de Barcelona. Residències artístiques, festivals, concerts, activitats educatives i moltes altres activitats.

Subscriu-te!