Història

De fàbrica tèxtil, a Fàbrica de Creació

A principis del segle XX, a Fabra i Coats, a l'edifici de l'actual Fàbrica de Creació, es produïen fils i teixits, per cosir, per fer xarxes de pescar, texans, mantes, etc... Va ser pionera a Europa, un espai innovador en aquells temps.

Avui, som una Fàbrica de Creació, on els artistes teixeixen idees, emocions, fan recerca, exhibició… En definitiva, avui també innovem, ara en cultura.

De fàbrica tèxtil, a Fàbrica de Creació

1903

El 1903, fruit de l’acord entre la família Fabra i la multinacional escocesa Coats, es va constituir, al districte de Sant Andreu, la Compañía Anónima Hilaturas de Fabra i Coats, dedicada a la fabricació de fils de cosir i xarxes de pesca.

Amb la fusió d'ambdues empreses, Fabra i Coats va esdevenir un dels productors de filatures i teixits més importants a nivell mundial, atenent encàrrecs per tot el món i de gran envergadura. En el seu moment màxim, va arribar a tenir 9 fàbriques a Catalunya i 52 repartides per diferents països.

1910-1960

En el període 1910-1920 es va construir la Fàbrica 1, l’edifici principal del complex fabril de la Fabra i Coats, espai on avui hi ha la Fàbrica de Creació.

  • Al recinte fabril hi van arribar a treballar unes 1.500 persones, el 80% dones. 
  • La Fabra i Coats va ser líder mundial. Era un espai pioner i innovador: per l’aplicació de nous processos de producció i comercials, i per la introducció de prestacions i serveis socials adreçats als seus treballadors i treballadores que, al mateix temps, revertien en la productivitat de la mateixa empresa. Disposava de la casa bressol, economat, habitatges, un club esportiu, cobertura sanitària i organitzaven activitats culturals
  • El seu impacte sobre la vida econòmica i social del barri de Sant Andreu és innegable. Fabra i Coats tenia una forta imatge corporativa: a més de projectar una imatge de progrés, va potenciar la idea que treballar-hi era una forma de vida.

1970-1990

Inici de la crisi del tèxtil. Un nou context, amb la crisi del petroli com a teló de fons, incideix en els preus de les materies primeres i altres despeses. La reconversió industrial del sector fa que la Fabra i Coats pateixi un procés de deteriorament econòmic. Augmenten les despeses, disminueixen les vendes i s'acumulen els stocks.

Als anys 70 l'empresa començar a traslladar la seva activitat fora de Barcelona. Aplica mesures per a reduir la plantilla, amb jubilacions anticipade si voluntaries, no renovacions de contractes i successius expedients de regulació ... També es tanquen algunes instal·lacions del recinte.

A principis dels 80, l'empresa s'acull al Plà de Reconversió tèxtil del Govern. Es modernitza la maquinària, es modifiquen processos i productes per ser més competitius, es fusiona amb altres empreses... però els ingressos no augmenten i els acomiadaments continúen.

2005

L'any 2005 s’atura tota la producció de la Fabra i Coats a Sant Andreu i es posa en venda el complex fabril.

El moviment veïnal inicia actes de protesta per tal d'evitar que el recinte passi a mans d'una inmobiliària. Es reclama que les naus es converteixin en equipaments públics per a la ciutat.

L’Ajuntament de Barcelona adquireix el recinte i al 2008 aprova nous usos per a les naus industrials de la Fabra i Coats.

2006-2009

2006- El Pla estratègic de cultura de Barcelona, impulsat per l’ICUB, planteja la constitució d’una xarxa d’espais orientats a l’assaig i la creació en els diferents àmbits artístics rehabilitant recintes industrials en desús com la Fabra i Coats.

2007- Posada en marxa del programa Fàbriques de Creació, emmarcat dins del Pla estratègic de cultura. Neix amb “l’objectiu d’incrementar la xarxa d’equipaments públics que donen suport a la creació i la producció cultural”.

2008- Dins del programa Fàbriques de Creació, es proposa convertir l’edifici de la Fàbrica 1 del recinte de Fabra i Coats en Fàbrica de Creació, que passarà a denominar-se Edifici L. 

2009- Primera fase de la rehabilitació de l’edifici per fases, projectada pels arquitectes Francesc Bacardit i Manuel Ruisánchez.

2012

Finalitza la primera fase de la reforma de la nau principal de Fabra i Coats, a càrrec dels arquitectes Francesc Bacardit i Manuel Ruisánchez, rep el Premi Ciutat de Barcelona d'Arquitectura i Urbanisme en 2012.

Es tracta d'una remodelació de l'espai molt respectuosa amb el patrimoni, al mateix temps que té en compte la versatilitat dels espais per a una gran diversitat d'activitats creatives.

El mateix any 2012, s'inaugura la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació amb una gran festa que compta amb l'actriu i performer Bibbe Hansen com a mestre de ceremònia (podeu veure video documental a la galeria).

2017

Presentació de la mesura de govern “Nou impuls al programa Fàbriques de Creació de Barcelona”, que situa la creació i l’experimentació artística en el centre de les polítiques culturals.

Fabra i Coats: Fàbrica de Creació, forma part de la Xarxa de Fàbriques de Creació de Barcelona, formada per 11 fàbriques de creació, antics edificis industrials en desús convertits en nous espais destinats a la cultura i l'expressió artística..

La Fabra és la més gran de totes, està gestionada directament per l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i és l'única que no està especialitzada en una sola disciplina.

2021-2022

Al 2021 es presenta el nou Pla de drets culturals de Barcelona. Inclou una segona mesura, “Cultura de base i sectors culturals: dret a la creació, l’experimentació, la recerca i la producció cultural”, que té en compte les fàbriques de creació en general, i la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació en particular, com a equipaments culturals clau per tal d’impulsar artistes i creadors i donar-los suport.

Al 2022 s'inicia la fase final de la rehabilitació arquitectònica de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació.

 

galeria

galeria

galeria

galeria

galeria

galeria

galeria

galeria

Subscriu-te al nostre butlletí

Assabenta’t de les activitats destacades de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació de Barcelona. Residències artístiques, festivals, concerts, activitats educatives i moltes altres activitats.

Subscriu-te!