Filosofia i dansa, units en el projecte 'Qui soc jo? Selfie obligatori'

04/06/2024 - 17:08 h

S'ha dut a terme aquest curs a l'Institut Martí i Pous sota la direcció artística d’Arantza Labuena, i el 18 de juny es presentarà la peça final a Fabra i Coats: Fàbrica de Creació.

Els nois i noies que aquest any han cursat 1r de Batxillerat tenien 12 o 13 anys quan va començar la pandèmia. Es van trobar aïllats a l’inici de l’adolescència, atrapats enmig d’una pandèmia mundial sense precedents recents i entre pantalles. El projecte “Qui soc jo? Selfie obligatori“, sota la direcció artística d’Arantza Labuena, ha estat pensat especialment per a aquests joves. S’ha estat treballant durant aquest curs en horari lectiu a l’Institut Martí i Pous del districte de Sant Andreu amb 90 estudiants, i dimarts 18 de juny en podrem conèixer el resultat final. Se’n faran dos passis, a les 12 i a les 19 h, a la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació.

Es tracta d’un projecte que uneix filosofia i dansa. Una part ha consistit en la creació d’una peça escènica, amb la participació de tot l’alumnat, on el llenguatge expressiu principal és la dansa. L’alumnat ha pogut experimentar els avantatges de formar part d’un procés creatiu, apropiant-se del llenguatge artístic i de l’enriquiment cultural que això comporta. Durant el procés la seva veu ha estat rellevant a l’hora de prendre decisions, esdevenint els autèntics creadors i creadores, no només de la peça escènica, sinó també del canvi substancial que això els provoca.

Aprenentatge experiencial

La principal premissa ha recaigut en treballar el pensament filosòfic des d’una altra perspectiva, la de l’aprenentatge experiencial, el moviment i l’autoconeixement del propi cos. S’ha posat el focus en la recerca de la identitat individual però també col·lectiva, a desenvolupar eines comunicatives, a la gestió emocional i de conflictes i a millorar l’autoestima.

La coordinació pedagògica ha estat de la mateixa Arantza Labuena amb Aina Godoy Vilà i l’equip de docents format per la Nerea Montmany i el Pau Galofré Sala. El procés ha estat possible gràcies a la beca “Art for Change” de la Fundació “la Caixa“, i la col·laboració de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació i de l’Institut Martí i Pous.

Per assistir a la presentació de la peça final, cal enviar un correu electrònic agodoy3@martipous.cat.

..

Subscriu-te al nostre butlletí

Assabenta’t de les activitats destacades de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació de Barcelona. Residències artístiques, festivals, concerts, activitats educatives i moltes altres activitats.

Subscriu-te!