Subscriu-te al nostre butlletí
Assabenta’t de les activitats destacades de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació de Barcelona. Residències artístiques, festivals, concerts, activitats educatives i moltes altres activitats.
Fàbrica tèxtil de maó vist construïda a la dècada de 1910 i convertida en una sala per a concerts i exposicions d'art alternatiu
Qui som
La companyia l’Esbord va començar el seu recorregut ara fa dos anys i des d’aleshores no ha parat màquines. Gràcies a diverses coproduccions, residències i ajudes la companyia ha pogut dur a terme la producció de 3 peces en dos anys i escaig.
L’Esbord es va estrenar el dissabte 8 d’octubre de 2022 a la Fira Mediterrània de Manresa amb l’Hereu Riera, un solo de dansa de format curt i de carrer que investiga sobre el diàleg entre moviment tradicional i contemporani prenent de referència el punt pla. Actualment la peça segueix de gira i ja porta més de 25 actuacions arreu del territori. La bona rebuda de la peça l’ha portat a estar programada al Mercat de les Flors el 6 d’abril de 2024 dins el cicle Radical d’Arrel.
El següent any, el 2023, l’Esbord va seguir creixent amb la peça AUTOODI. A través de la proposta d’aquesta pròpia casa, la companyia va començar a treballar amb un projecte de cara al cicle Creació i Museus en coproducció amb el Museu Etnològic i de les Cultures del Món i la fàbrica de creació Fabra i Coats. Aquest encàrrec va oferir un espai on seguir investigant en el camp de les pràctiques tradicionals i la seva relació amb el món contemporani. La peça es va estrenar en el marc del festival Grec i es va incloure a la programació de la Fira Mediterrània del mateix any, a més de les actuacions que l’han anat seguint, la darrera el passat mes de setembre al cicle Polèmik de la Centre Cívic Golferichs.
El 2024 va començar amb una bona notícia: la companyia va rebre el premi Delfí Colomé a la producció de la seva primera peça de dansa escènica i grupal, Folk as Queer. Gràcies a la residència a Fabra i Coats, vam poder desenvolupar tot el projecte a nivell d’investigació, creació i producció i s’ha estrenat al festival ÉsDansa d’enguany. Gràcies al premi, hem pogut tenir residència en d’altres festivals com el Figueres es Mou o el Dansàneu o l’opció de donar recorregut a la peça amb actuacions a d’altres festivals com la Fira Mediterrània o el Dansa Metropolitana.
El nostre projecte
/2025/
El projecte d’aquest 2025 per a l’Esbord s’obre amb diversos fronts per a seguir avançant amb el desenvolupament de la companyia i poder articular els diferents projectes que la conformen. En tots ells, la Fabra i Coats hi juga un paper fonamental per a poder desenvolupar-los com a seu estable de la companyia, que la vist néixer i créixer, i també com a espai físic que ofereix una resposta a les necessitats versàtils de l’Esbord. Ara mateix, doncs, els objectius de la companyia s’estableixen en tres línies:
-Consolidació del projecte
Després de dos anys frenètics i de molta creació, un dels objectius principals de l’Esbord és seguir desenvolupant un llenguatge i metodologia únics a través del llenguatge de la dansa tradicional catalana. Els primers mesos del 2025 serà una temporada sense produccions noves, un horitzó que permet encetar un període per a treballar altres aspectes fonamentals per a qualsevol creador, com ara la investigació entorn al moviment, la documentació o la recerca de llenguatge i que són un pilar de l’Esbord entorn al fet tradicional.
-Continuïtat de les produccions
Amb tres peces en cartera, un altre dels objectius és donar-los recorregut i poder mantenir determinats períodes d’assajos que s’adaptin a les necessitats del calendari d’actuacions, que és canviant i variable al llarg de l’any. En cada producció (l’Hereu Riera, AUTOODI o Folk as Queer) l’equip que les conforma és diferent i necessita poder tenir el seu propi període d’assaig per preparar cada actuació. En aquest sentit, la possibilitat de tenir un espai d’assaig a la Fabra i Coats és crucial per a donar continuïtat a aquest objectiu.
-Crear xarxa
Malgrat no tenir cap nova producció a la vista, un altre dels objectius principals de l’Esbord és investigar i obrir nous camins al llenguatge d’arrel. Entenent aquest material tradicional com a motor creatiu i d’expressió de primer nivell, com a companyia ens interessa portar-lo a d’altres disciplines o projectes i coproduccions. En aquest sentit, poder gaudir d’una residència a Fabra i Coats fa que el projecte es mantingui viu en comunitat i sigui més fàcil establir vincles amb d’altres agents del sector, fet que ajuda a expandir el llenguatge d’arrel tradicional de la companyia més enllà de l’Esbord i, de retruc, generar més interès.
/2024/
“Folk as Queer” és una peça escènica que parteix de diferents disciplines, com la dansa, la música, el cant o la interpretació, per indagar en la relació que hi ha entre la construcció de la identitat -tant col·lectiva com de l’individu- i la influència del llegat cultural. La proposta va més enllà de l’individu i mira cap a l’estructura social contemporània per provar d’entendre com es possible realitzar-se en el context cultural que consumim -urbà i tecnològic-, conjuntament amb l’existència de pràctiques tradicionals. Hi ha espai per a la reapropiació o, en definitiva, se n’ha de crear un de nou? Folk as queer és una recerca incansable per acabar trobant el lloc on el cos tradicional i el cos dissident intercanvien el seu llenguatge en comunió i aprenen a ballar una nova dansa.
Assabenta’t de les activitats destacades de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació de Barcelona. Residències artístiques, festivals, concerts, activitats educatives i moltes altres activitats.