Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Notícies

El millor regal de Sant Jordi

dj. 18/04/2024 | 14:45 H

Hi ha moltes maneres de celebrar la diada de Sant Jordi, i bona part impliquen regalar una rosa i comprar un llibre per regalar o per llegir un mateix. Ara bé, la literatura adopta les formes més diverses i també puja sovint als escenaris. Voleu fer un regal de Sant Jordi original i diferent? Compreu una entrada per algunes de les moltes propostes programades al Grec 2024 Festival de Barcelona que han nascut... a les pàgines d'un llibre.

I és que, des del 18 d'abril, ja podeu comprar entrades per als espectacles del Grec 2024 Festival de Barcelona, entre els quals n'hi ha que tenen a veure amb els grans de la literatura mundial de tots els temps: des de William Shakespeare, fins a Victor Hugo, passant per Anthony Burgess.

El dramaturg més conegut de tots els temps, Shakespeare, és aquests dies objecte d'una repassada poc ortodoxa a la seva obra. Ens la porten la Needcompany, Jan Lawers i un seguit de còmplices locals de la companyia (començant per Nao Albet i Gonzalo Cunill), que porten a escena una revisió de les obres més violentes i sagnants del bard anglès (Billy's Violence) i una segona de les seves comèdies, Billy's Joy. Tot passa al Teatre Lliure els dies 28 i 29 de juny. Torneu-hi el dia 30 i podreu veure totes dues obres en una sessió doble.

Música i literatura són els elements centrals d'un altre espectacle del festival, Canciones de amor, de desamor y de piratas (15 i 16 de juliol al Teatre Grec), una obra dirigida per Jorge Torres amb participació de Lluís Homar, Xavier Albertí i Marisa Paredes, entre altres, que aplega composicions musicals del romanticisme espanyol i també poemes d'aquest període i moviment. Entre els versos que sentireu recitar, els d'Àngel Guimerà, de la mort del qual fa ara fa cent anys.

Una altra figura teatral, Molière, inspira un altre dels muntatges que veureu al Grec, tot i que, aquest cop, posat al dia. Us parlem sobre El misantrop (2 i 3 de juliol, al Teatre Grec), una obra que porten a escena en clau actual La Brutal i el director David Selvas i que té un versificador, Pablo Macho Otero, com a encarregat d'explicar-nos la història d'una manera diferent.

També actualitza la posada en escena d'un clàssic Miquel Mas Fiol, autor d'una sàtira humorística que converteix en una peça dels nostres dies Els miserables (de l'11 al 14 de juliol, al Teatre Tantarantana), la novel·la monumental i famosíssima de Victor Hugo.

Encara més clàssic que Victor Hugo és Petrarca, autor de moltes obres literàries, entre els quals una carta en la qual relata una simple ascensió al Mont Ventoux. El seu relat adopta significats nous si la mirem a la llum del moment en què va ser escrita, però també té un missatge per als habitants del món d'avui, com us explicarà al Mercat de les Flors els dies 25 i 25 de juliol la companyia Kor'Sia, autors de la proposta.

Preferiu creacions literàries del nostre temps? Doncs hauríeu d'aprofitar per conèixer un director teatral polonès de primera divisió, Krzysztof Warlikowski, responsable de la posada en escena de J. M. Coetzee, ‘Elizabeth Costello: Set lectures i cinc contes morals’ (Teatre Nacional, 6 i 7 de juliol), basat en un conegut personatge del novel·lista sud-africà.

Federico García Lorca estarà present al Grec 2024 Festival de Barcelona per partida doble: en una posada en escena de Poeta en Nueva York que combina llenguatges escènics diversos i que firma Carlos Marquerie (Mercat de les Flors; 20 de juliol); i a Poncia (Teatre Goya, del 28 de juny al 28 de juliol), una ficció teatral interpretada per Lolita que firma Luis Luque i que pren com a punt de partida La casa de Bernarda Alba.

Finalment, us recomanem que, si us agrada la bona literatura, no us perdeu Tots ocells (del 25 de juny al 28 de juliol), posada en escena al Teatre La Biblioteca per part de La Perla 29 d'una obra de Wajdi Mouawad. I, especialment, aneu a visitar aquests dies (millor els dies 7, 11 i 13 de juliol) la instal·lació de la iconoclasta artista Candela Capitán Moloko Vellocet al Museu Nacional d'Art de Catalunya. Us sona l'ambient que ha creat l'artista a la Sala Oval? Doncs és perquè reprodueix el bar al qual anaven els protagonistes de La taronja mecànica, la novel·la d'Anthony Burgess.

Voleu regalar literatura? Doncs regaleu entrades per aquests espectacles del Grec 2024 Festival de Barcelona, però abans consulteu al web del festival la programació completa.

 

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades