Dispositiu de seguretat, convivència i mobilitat

  • La Guàrdia Urbana patrullen per un carrer de Barcelona il·luminat amb motius nadalencs.
  • Una parella d'agents de la Guàrdia Urbana patrullen per un carrer de Barcelona il·luminat amb motius nadalencs.

Mesures sanitàries

Aquest any es vetllarà especialment pel compliment de les mesures sanitàries. Els agents prioritzaran la vigilància i el control dels espais públics, el reforç del servei en horari nocturn i el dispositiu específic pel control de festes il·legals.

A més, hi haurà un dispositiu de regulació de fluxos de vianants a la zona de l’avinguda del Portal de l’Àngel per evitar aglomeracions.

Amb motiu de les festes nadalenques, i fins al 10 de gener, l’Ajuntament de Barcelona posa en marxa l’operació Nadal, un dispositiu especial per mantenir els nivells assolits de seguretat, mobilitat, convivència i civisme en una època de l’any en què es produeix un ús més intensiu de l’espai públic i per garantir el compliment de les mesures de seguretat sanitària marcades pel Procicat.

L’àmbit d’actuació d’aquesta operació comprendrà tots els districtes de la ciutat, però es farà una atenció especial a les zones de més afluència de ciutadans, a la zona del centre de la ciutat i als eixos comercials de Barcelona. En el marc d’aquesta operació, la Guàrdia Urbana de Barcelona reforçarà la seva presència als espais públics i eixos comercials i hi realitzarà funcions de proximitat i de prevenció.

La Guàrdia Urbana continuarà prestant una atenció especial al compliment de mesures sanitàries. Els agents prioritzaran la vigilància i el control dels espais públics, es mantindran el reforç del servei en horari nocturn i el dispositiu específic per controlar festes il·legals i/o el consum compartit de begudes alcohòliques, i es manté la monitorització de les xarxes socials per detectar festes il·legals.

El cos de policia intensificarà la vigilància per tal de fer complir les mesures següents:

  • Ús obligatori de mascareta a la via pública i els espais a l’aire lliure
  • Consum de tabac i productes semblants
  • Consum compartit de begudes alcohòliques
  • Limitacions de concentracions de persones en reunions o trobades a l’àmbit públic
  • Distància física interpersonal de seguretat
  • Horaris d’obertura al públic de locals

Regulació dels fluxos de vianants i mesures de mobilitat

La Guàrdia Urbana vetllarà per evitar congestions de trànsit establint mesures d’ordenació per mantenir la fluïdesa viària i facilitar la mobilitat tant dels vianants com dels vehicles.

El cos de policia barceloní ha establert un dispositiu de regulació de fluxos de vianants a la zona de l’avinguda del Portal de l’Àngel i el seu entorn amb l’objectiu d’evitar-hi al màxim les aglomeracions en cas que sigui necessari.

Aquest dispositiu implica establir un itinerari únic de trànsit de vianants en sentit de muntanya a mar en aquesta via. Els vianants que hi accedeixin per qualsevol dels carrers transversals transitaran obligatòriament en sentit mar. No es permetrà l’accés al Portal de l’Àngel ni des de la plaça de Cucurulla ni des de la plaça Nova. Igualment, al carrer de la Portaferrissa s’establirà un itinerari únic de trànsit de vianants en sentit de Besòs a Llobregat.

Els itineraris obligatoris afectaran també els clients dels establiments quan surtin a la via pública; per aquest motiu el dispositiu té la col·laboració de les entitats i associacions de comerciants, dels locals comercials, dels pàrquings públics i d’altres entitats afectades. En cas que s’activin aquestes mesures, es demanarà la col·laboració del personal de seguretat de cada establiment.

En el cas concret de la Fira de Santa Llúcia, el seu protocol ja estableix la responsabilitat de l’organització en el control d’accessos, l’aforament, els carrils de sentit únic, la distància física interpersonal de seguretat, l’ús de mascareta, etc.

Mostra’n més

La Guàrdia Urbana prestarà una atenció especial al control de les infraccions que puguin afectar la seguretat dels vianants, com no respectar la preferència als passos de vianants, els senyals dels semàfors, o la circulació per les voreres. També s’actuarà contra els vehicles aparcats en doble fila o que afectin la circulació del transport públic.

En cas d’ordenar-se talls de trànsit, desviaments i/o altres mesures de restricció a la circulació, se n’informarà la ciutadania a través dels panells informatius. Igualment, es donaran missatges als conductors relatius a l’estat del trànsit i al nivell d’ocupació dels pàrquings.

Paral·lelament, el cos de policia barceloní reforçarà els controls preventius d’alcoholèmia i drogotests per tal de reduir la sinistralitat durant un període amb moltes celebracions, i potenciarà també la correcció d’infraccions en moviment. Es farà una atenció especial als punts més sensibles en relació amb la sinistralitat, amb l’objectiu de reduir les víctimes de sinistres de trànsit.

Policia de proximitat

Per tal de garantir la convivència i prevenir fets delictius en aquestes zones de grans aglomeracions, s’intensificarà el patrullatge uniformat i mixt a peu i es potenciaran els llocs amb una afluència més gran de compradors. Aquestes patrulles adaptaran el seu servei a l’evolució de les necessitats que es generin en cada espai i es complementaran amb la resta d’accions policials que preveu aquest pla.

Les principals actuacions d’aquestes patrulles seran prevenir la seguretat ciutadana i evitar que es cometin actes delictius, així com controlar les infraccions que puguin pertorbar la convivència i el descans dels veïns. També s’encarregaran de les funcions de proximitat, auxili i assistència als ciutadans, i de la vigilància general dels espais públics.

Els equips de la Policia de Barri de la Guàrdia Urbana establiran els contactes adients amb els representants veïnals i amb els comerciants.

La Guàrdia Urbana també realitzarà inspeccions a locals de pública concurrència i incidirà en les infraccions relacionades amb els sorolls molestos, l’excés d’aforament i el consum de begudes alcohòliques per part de menors, tant a l’interior dels locals com a la via pública. Es vetllarà perquè es respectin els horaris de tancament d’aquests locals, especialment de les terrasses i els vetlladors.

Transport públic

Pel que fa a la mobilitat i durant aquest període, l’Ajuntament de Barcelona recomana l’ús del transport públic per desplaçar-se per les zones més cèntriques de la ciutat.

Més informació

Tanca

Mesures sanitàries

Aquest any es vetllarà especialment pel compliment de les mesures sanitàries. Els agents prioritzaran la vigilància i el control dels espais públics, el reforç del servei en horari nocturn i el dispositiu específic pel control de festes il·legals.

A més, hi haurà un dispositiu de regulació de fluxos de vianants a la zona de l’avinguda del Portal de l’Àngel per evitar aglomeracions.

Comparteix aquest contingut