Nadal sostenible

  • Nadal sostenible

Deu consells

Segueix els deu consells de prevenció de residus d'aquesta pàgina i contribueix a minimitzar l’impacte de les festes nadalenques sobre el medi.

 

El Nadal acostuma a ser una època de molt consum, tant amb la compra de regals com amb la de menjar i begudes, o la d’elements ornamentals vegetals, com ara els avets. També hi ha més desplaçaments i més despesa energètica a les llars.

Per aquest motiu, és cosa de tots minimitzar l’impacte que tenen les festes sobre el medi, seguint una sèrie d’idees senzilles, consells i bones pràctiques que ajudaran a fer d’aquest Nadal una celebració més sostenible i responsable.

Consell 1: El súper kit de shopping

CONSELL: Anar de compres és una de les activitat principals de les festes nadalenques. Prepara’t un súper kit i evita el màxim de residus. No et tallis, digues NO al plàstic!

IMPACTE: El plàstic que utilitzem durant molts pocs minuts triga 400 anys a descompondre’s. Això significa que te l’aniràs trobant al llarg de la teva vida, en les teves escapades a la muntanya, les vacances a la platja i, si continuem així, fins i tot a la sopa!

Consell 2: Swap party ornamental

CONSELL: Pels volts de Santa Llúcia, toca desempolsar l’ornamentació nadalenca. Aprofita l’ocasió per organitzar una festa d’intercanvi i renova la teva decoració. Aconsegueixes renovar la decoració nadalenca de casa teva a cost zero mentre gaudeixes de la companyia de les teves amistats i família.

IMPACTE: La gestió i el tractament dels residus suposa un 10% de les emissions de CO2 a Barcelona. En un context d’emergència climàtica hem de reduir la quantitat de residus. Ho podem fer a través de l’intercanvi, la reparació o la reutilització. Perquè el millor residu és el que no generem!

Consell 3: Arbre de Nadal promocional

CONSELL: Et diverteixes fent manualitats i reconnectes amb l’autèntic esperit nadalenc de l’infant que portes dins. I si tens infants a casa, ja tens una activitat més per fer en família. Engalana casa teva a cop de creativitat: et convidem a trobar alternatives sostenibles a l’arbre de Nadal. El pots fer amb taps de suro, amb caixes de cartró, amb branques seques, amb llibres o amb objectes quotidians que tinguis a casa.

IMPACTE: Després d’estar unes setmanes als menjadors de les nostres llars, milers d’arbres acabaran als punts de recollida d’avets repartits per la ciutat. Un estrall més d’aquestes dates que podem evitar-li al medi natural.

RECICLA: Si al final optes per un arbre natural, en acabar les festes, porta’l al punt de recollida més proper.

Consell 4: Practica el furoshiki

CONSELL: Embolica els teus regals amb aquesta tècnica tradicional japonesa. Crees tendència iniciant un cercle virtuós de donar i rebre. La tela amb la qual has embolicat el regal passa de persona a persona en teu entorn proper i, molt probablement, tornarà a tu, ben aviat, en forma de regal.

IMPACTE: S’estima que per les festes nadalenques es fan servir uns 70 km2 de paper de regal. Això equival a 10.000 camps de futbol!

Consell 5: Amic invisible de pongo

CONSELL: No compris coses que es convertiran en residu. Ordena casa teva i descobreix els regals potencials que hi tens amagats. Ordenes casa teva i, pel mateix preu, aconsegueixes regals per a l’amic invisible.

IMPACTE: Amb un canvi d’hàbits de consum, aturem l’explotació indiscriminada de recursos del planeta frenant els efectes de la crisi climàtica. Cal canviar el model actual de produir, usar i llençar per un model que allargui la vida dels objectes, convertint els residus en recursos.

Mostra’n més

Consell 6: Estalvia sal de fruites!

CONSELL: No t’esforcis a menjar tot el que hi ha a taula i prepara una sessió de batch cooking d’aprofitament. Estalvies en digestions pesades i suavitzes la costa de gener i les intenses sessions de gimnàs per perdre els quilos que has guanyat durant les festes.

IMPACTE: Al planeta li estalviem unes quantes tones de gasos amb efecte d’hivernacle. Si no llencem tant menjar, cada any podem arribar a estalviar l’equivalent a la circulació de 20.300 automòbils durant tota la seva vida útil.

Consell 7: No caiguem a la temptació... a la taula, res d’un sol ús!

CONSELL: Són dies de reunió en família i amistats, amb molts àpats seguits. Sovint, per comoditat, optem per utilitzar vaixelles d’un sol ús. No et desfasis, l’usar i llençar està passat de moda! Estalvies en viatges a les escombraries i, el més important, protegeixes la teva salut. Aquest Nadal, keep calm & recicla!

IMPACTE: La meitat dels residus plàstics que trobem al mar són plàstics d’un sol ús.

Consell 8: Posa’t les piles

CONSELL: Estigues a l’aguait i busca regals que no necessitin piles. Durant aquestes festes es consumeixen el 40% de les piles que es venen durant tot l’any. Si fem ús de productes que funcionin amb corda, amb energia solar o elèctrica, fem un doble favor a la Terra. D’una banda, no la contaminem i, de l’altra, fem ús d’aparells més eficients des d’un punt de vista energètic.

IMPACTE: Una sola pila de botó pot contaminar l’aigua de tota una piscina olímpica.

Consell 9: Descobreix la cartroflèxia

CONSELL: T’ha passat mai que, després d’obrir regals espectaculars, els infants acaben jugant amb les caixes de cartró que els empaquetaven? El cartró és un material ideal per crear les teves pròpies joguines.

IMPACTE: Després del vidre, la segona fracció de residus que més augmenta és la del paper i el cartró, amb un increment de més del 20%.

Consell 10: Llarga vida a les ampolles

CONSELL: Per evitar que les ampolles buides et donin un maldecap, et proposem fer un taller DIY per convertir-les en gots. Renoves la teva vaixella incorporant-hi una gran varietat de gots originals i a molt bon preu.

IMPACTE: A Catalunya, cada any es consumeixen 147 milions d’ampolles de vi, el 43% de les quals NO es reciclen.

Tanca

Deu consells

Segueix els deu consells de prevenció de residus d'aquesta pàgina i contribueix a minimitzar l’impacte de les festes nadalenques sobre el medi.

 

Comparteix aquest contingut