Fermentar per transformar: aprofitament alimentari a l’escola
Cuchara està duent a terme un projecte de sensibilització sobre el malbaratament alimentari amb famílies i alumnat de centres educatius, gràcies al suport del programa de subvencions “Impulsem el que fas”.
Proposen donar a la cuina un espai central a les vides i prendre consciència de les decisions sobre allò que mengem i com consumim.
Dimarts passat, Cuchara va organitzar un taller a l’Escola Anglesola de les Corts, en el qual famílies i alumnat van aprendre a fermentar excedents d’hortalisses i fruites pas a pas, a partir dels aliments sobrants del menjador escolar. El taller s’emmarca dins el projecte de sensibilització de l’entitat, però també forma part d’un pla de l’escola per combatre el malbaratament alimentari, que aviat esperen poder aplicar al servei de menjador.
Com fermentem?
Per a fermentar hortalisses, només cal que les tallem lliurement tal com ens agradarà trobar-nos-les més tard, les posem en pots de vidre plens fins a dalt i les cobrim amb aigua salada (30 grams de sal per cada litre) fins a cobrir-ho tot. Amb la sal, fem una “putrefacció controlada”, és a dir, ho fermentem i l’omplim al màxim per evitar que hi quedi oxigen. Col·locar una rodanxa de llimona a dalt ens ajudarà a evitar que es floreixi. Un cop tancat el pot, només caldrà conservar-lo a temperatura ambient a un lloc on no toqui el sol directament durant uns 7-10 dies, fins que estigui al punt, i llavors el guardarem a la nevera.
La fermentació: una pràctica transgressora
Fermentar és una pràctica de reaprofitament. Al taller a l’Escola Anglesola, les famílies van poder crear els seus propis pots de verdures confitades fermentades a partir d’excedents alimentaris del menjador escolar. Des de Cuchara, fan pedagogia de com aprofitar aquelles verdures que han quedat al fons de la nevera o les parts que solem treure’ls-hi, com les pells.
A part de prevenir el malbaratament, la fermentació també té beneficis per a la salut. Es tracta d’un procés que afavoreix la generació de certs bacteris, com els probiòtics, bons per a la nostra flora intestinal. Actualment, sembla que només podem conservar aliments a les neveres, però la fermentació és una pràctica de conserva molt antiga i estesa arreu del món. Sense anar més lluny, el iogurt, el formatge, el vi o el pa també es fan a partir de la fermentació.
Les subvencions “Impulsem el que fas”
Els tallers de sensibilització sobre el malbaratament alimentari que està duent a terme Cuchara s’han finançat gràcies al programa de subvencions anual “Impulsem el que fas” de l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa. Aquest programa busca contribuir al creixement de l’economia local fomentant projectes de proximitat que donen resposta a les necessitats i reptes de la ciutadania, incloent-hi iniciatives d’alimentació sostenible i consum responsable.