Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030
La ciutadania i els diferents agents que participen en el sistema alimentari de la ciutat han treballat conjuntament per elaborar l’Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030, el full de ruta a seguir els pròxims anys per transformar el model actual i aconseguir millorar la salut de les persones, les economies i el planeta.
Per vetllar per al seguiment i el compliment de l’estratègia, l’Ajuntament de Barcelona ha creat un nou òrgan de participació, l’Acord de Ciutat per a l’EASSB2030, l’espai de cooperació publicoprivada i d’acció conjunta entre institucions i organitzacions de la ciutat, que treballen per fer més saludable i sostenible el sistema alimentari actual.
Qui ha contribuit a l'elaboració d'aquesta estratègia?
-
1.053
persones van participar en el procés entre el novembre de 2021 i el juliol de 2022.
-
23
sessions de treball, en les quals van participar 198 persones i 112 organitzacions.
-
834
aportacions recollides a la consulta ciutadana en línia.
-
76,9%
de les persones que van contribuir a aquesta estratègia són dones.
Quins són els objectius estratègics
L'Estratègia d'Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030 es guia per 9 objectius ambiciosos que marquen el camí cap a un sistema alimentari més just, saludable i respectuós amb el planeta. Aquests objectius defineixen les nostres prioritats i ens permeten mesurar el progrés en la transformació del sistema alimentari de la ciutat.
-
Objectiu 1
Incrementar la producció, la venda i el consum d’aliments de temporada, de proximitat, ecològics, de pesca sostenible i amb benestar animal, així com la distribució en cadenes més curtes, justes i equilibrades.
-
Objectiu 2
Protegir, recuperar i promoure espais d’agricultura urbana i periurbana.
-
Objectiu 3
Promoure l’alimentació saludable i sostenible per a totes les persones.
-
Objectiu 4
Augmentar la resiliència del sistema alimentari i garantir el dret a una alimentació saludable i sostenible.
-
Objectiu 5
Prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentaris.
-
Objectiu 6
Combatre l’emergència climàtica i la crisi d’extinció.
-
Objectiu 7
Promoure un canvi cultural i educatiu vers l’alimentació sostenible.
-
Objectiu 8
Fomentar relacions justes dins de la cadena alimentària.
-
Objectiu 9
Coordinar i mobilitzar els agents del sistema alimentari per dur a terme accions concretes i avaluables, vinculades a estratègies existents.
Acord de Ciutat per a l’EASSB2030
Per vetllar per al seguiment i el compliment de l’estratègia, l’Ajuntament de Barcelona ha creat un nou òrgan de participació, l’Acord de Ciutat per a l’EASSB2030, l’espai de cooperació publicoprivada i d’acció conjunta entre institucions i organitzacions de la ciutat, que treballen per fer més saludable i sostenible el sistema alimentari actual.









