Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021
L’any 2021, Barcelona va ser la capital mundial de l’alimentació sostenible. En aquest context i amb la col·laboració de la pagesia, les associacions, les empreses, el món científic i les administracions locals, es van promoure més de 90 projectes i més de 200 activitats relacionades amb l’alimentació sostenible.
Destaquen la celebració de la primera Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible que va oferir nombroses activitats educatives i culturals per a tota la ciutadania i l’organització del VII Fòrum Global del Pacte de Política Urbana Alimentària de Milà que va acollir la participació de desenes de ciutats, administracions i organismes internacionals. Amb la complicitat del sector de la restauració i les escoles d’hoteleria, es va incorporar el paradigma de l’alimentació sostenible en el marc del Gastronomic Forum i es va desenvolupar la proposta del Menú de les Estacions per fomentar una cuina amb producte ecològic, de temporada i de proximitat.
Els comerços són un dels principals facilitadors de canvi del model de consum alimentari a la ciutat, i per això es va posar en marxa el projecte de Comerços Verds als mercats municipals i es va inaugurar el Biomarket, el mercat majorista ecològic més gran d’Europa.
Finalment, la capitalitat va permetre repensar el sistema d’ajuda alimentària municipal mitjançant el programa Alimenta i introduir mesures pioneres a la compra pública i la publicitat alimentàries.
En definitiva, la iniciativa Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible va servir per ajudar a impulsar la transformació alimentària de la ciutat. Però encara queda molt camí per fer. El 2022 va donar continuïtat a molts projectes i, en particular, a l’elaboració de l’Estratègia d’Alimentació Sostenible de Ciutat 2030.
Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible
La Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible va convidar a entendre la relació entre els hàbits alimentaris i aspectes transversals com la crisi climàtica, el desenvolupament econòmic local, la cultura, la política, els drets socials i la salut. Va ser una setmana dirigida a la ciutadania, on van poder conèixer, reflexionar i debatre al voltant dels temes centrals dels següents itineraris:
- Patrimoni gastronòmic
- Malbaratament vs aprofitament
- Urbanoruralitat i biodiversitat
- Petjada ecològica
- Alimentació i drets socials
- Proximitat
Menús de les estacions
Amb la complicitat del sector de la restauració i les escoles d’hoteleria, es va incorporar el paradigma de l’alimentació sostenible en el marc del Gastronomic Forum i es va desenvolupar la proposta del Menú de les Estacions per fomentar una cuina amb producte ecològic, de temporada i de proximitat disponible a tota la ciutadania.
Ara, aquí les escoles
“Ara, aquí les ecoles per l’alimentació sostenible” ha estat una iniciativa impulsada conjuntament amb el Consorci d’Educació de Barcelona i adreçada als centres d’educació primària, secundària i especial de la ciutat. Amb l’objectiu de potenciar la participació dels infants i joves en el debat alimentari generat pel context de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, s’ha proposat un repte a les escoles que consisteix en dissenyar un pòster per motivar a la societat a adoptar un compromís compartit cap a un sistema alimentari més sa, just i sostenible. Totes les obres participants van ser exposades al vestíbul de l’Ajuntament durant una setmana i es recullen en aquest catàleg digital.
A banda d’aquest projecte, l’any de la capitalitat ha permès reforçar i posar en marxa múltiples projectes educatius per promoure els valors de l’alimentació sostenible en l’àmbit escolar.