Secció de Polítiques Alimentàries Urbanes
La Secció de Polítiques Alimentàries Urbanes, dins la Direcció de Serveis de Comerç, Restauració i Alimentació de l’Ajuntament de Barcelona, impulsa accions per promoure un sistema alimentari més saludable, sostenible i inclusiu a la ciutat.
Amb una mirada transversal i col·laborativa, coordina iniciatives amb altres administracions, entitats socials, actors econòmics, xarxes comunitàries i altres institucions per contribuir, des de l’àmbit local, a la transformació del model alimentari.
Aquest compromís es concreta en múltiples projectes arreu de Barcelona: programes educatius, suport a la producció i distribució de proximitat, iniciatives que vinculen la ciutadania amb el territori i la cultura alimentària i accions per facilitar l’accés a una alimentació adequada, entre d’altres.
Consulta aquí tots els projectes d’alimentació sostenible a la ciutat!
El paper de les ciutats
Les ciutats tenen un paper clau en el futur del model alimentari. Més de la meitat de la població mundial viu en entorns urbans, i és aquí on es consumeix la major part dels aliments que es produeixen arreu del món. Això converteix les ciutats, tant en part del problema, com en part imprescindible de la solució.
Des de l’escala més propera —el barri, l’escola, el mercat de confiança— fins a l’àmbit metropolità, les ciutats poden dissenyar espais i polítiques que fomentin una alimentació més justa, més sana i més respectuosa amb el planeta. També poden impulsar aliances entre agents públics, privats i comunitaris, i posar en valor la feina de qui produeix, transforma i distribueix aliments.
Però, sobretot, les ciutats tenen la capacitat d’inspirar canvis culturals. Poden generar nous relats, pràctiques i referents i obrir la porta a una altra manera de menjar i de viure.
Si vols aprofundir en tot el que pot fer una ciutat per transformar el sistema alimentari, t’ho posem fàcil: