Aula Mercat Barcelona, l’espai de l’alimentació sostenible al Saló
L’espai de l’Alimentació Sostenible al Saló Gastronomic Forum
Del 3 al 5 de novembre a Fira de Barcelona
L’Aula Alimentació Sostenible BCN, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona i amb col·laboració de Mercabarna, és un punt de trobada per a professionals, productors/es, proveïdors/es, institucions i representants del sector alimentari que treballen per a una gastronomia basada en valors de sostenibilitat, proximitat, temporalitat, justícia social i producció ecològica.
Acollim projectes, solucions i experiències reals que demostren l’impuls per promoure un model alimentari més just i sostenible. Més enllà d’una àrea expositiva, l’Aula Alimentació Sostenible BCN és un espai viu, un laboratori d’idees, gastronomia i diàlegs per inspirar el present i el futur de la restauració sostenible.
En aquesta edició, que s’emmarca en la celebració de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, destaquem la cuina tradicional catalana, un exemple de l’excel·lència alimentària i gastronòmica del territori.
Programa d'activitats
Benvinguda al nostre espai: Aula Alimentació Sostenible BCN
10:30 - 10:55
Participants: Eva Ballarín, Pep Palau i Sergio Gil
Go zero waste: Redefinir la restauració sense residus
11:00 – 11:30
Ponència
Circularitat a la gastronomia: nous models per eliminar els plàstics d'un sol ús.
Participant: Martí Morató
Barcelona – Geòrgia: Diàlegs per una gastronomia sostenible
11:30 – 11:55
Conversa
Dos territoris, una mateixa missió: transformar la restauració des de la formació, la innovació i el compromís amb el planeta.
Participants: Buba Jafarli, José Garteizgoxeascoa, Konstantine Gabrichidze i Daduna Ghlonti
Patrimoni viu: El valor del llegat culinari
12:00 – 12:25
Conversa
Com la recuperació de la Mongeta de Beseit i la preservació de la Mongeta del Ganxet ens connecten amb el territori.
Participants: Javier Moragrega, Cristina Mallor, Ignacio Alcalá i Ramón Casamada
País convidat: Paleta de sabors georgians
12:30 – 13:25
Showcooking
Pkhali: l'expressió viva de l'herència georgiana.
Participants: Daduna Ghlonti i Keti Kvichidze
Mar i muntanya de fesols de Beseit
13:30 – 14:25
Showcooking
Herència i producte local combinats en un clàssic de cullera.
Participants: Ignacio Alcalá i Saül Gil de Fonda Alcalá
Solució innovadora per a l'hostaleria professional
14:30 – 15:25
Showcooking
Tecnologia i pràctiques sostenibles per millorar-ne l'eficiència.
Participants: Juan Espinosa i Dani Fernández
Oportunitat laboral per a tots
17:00 – 17:45
Conversa
La cuina com a eina d’inserció laboral i cohesió comunitària.
Participants: Martín Habiague, Camilla Bonati i Anna Prado García
Ramats de foc: Quan el paisatge alimenta
10:30 – 11:00
Conversa
El paper de la ramaderia extensiva a la cuina de proximitat i la gestió del paisatge mediterrani.
Participants: David Coll, Josep Chavarria i Emma Soy Massoni
La pesca com a patrimoni de la ciutat
11:05 – 11:55
Ponència
Un viatge al patrimoni pesquer que manté viva la identitat gastronòmica de la ciutat.
Participant: Cristina Caparrós
L'hort urbà com a eina sostenible
12:00 – 12:25
Conversa
Un espai viu regeneratiu on comença la gastronomia.
Participants: Adela Martinez i Jordi Esteve del Restaurant Nectari
Fred intel·ligent i cuina conscient
12:30 – 13:30
Showcooking
La gestió del fred com a motor de sostenibilitat i qualitat en la restauració.
Participant: Fernando Díaz
Cuines intel·ligents, sostenibilitat en vertical
14:00 – 15:00
Showcooking
Tecnologia, connectivitat i intel·ligència artificial al servei d'una hoteleria més eficient i responsable.
Participants: Juan Espinosa i Dani Fernández
Cicle mercats de forquilla. Barcelona, cuina autèntica, rebost local
15:30 – 16:30
Showcooking
Gust Mediterrani d’autor: la interpretació del paisatge català amb ànima italiana. Activitat emmarcada en la programació de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
Participants: Fabio Gambirasi i Roser Asensio del Restaurant Agreste i David Ventosa de Puignau
Cuina vegetal de nova generació
17:00 – 17:45
Showcooking
Creacions 100% vegetals amb aquafaba i llenties sense gluten.
Participants: Jordi Esteve del Restaurant Nectari i Casa Amella, activitat coorganitzada per l’Ajuntament de Barcelona i PRODECA.
Innovar per cuidar: Tecnologia al servei del planeta
10:30 – 11:00
Conversa
Com la digitalització impulsa una restauració més eficient, sostenible i accessible per a tots els models de negoci.
Participants: Jorge Juarez, Erica Tono, Juan Umbert i Ivan Rodríguez
Els reptes de preservar la identitat a l'era global
11:05 – 11:55
Conversa
Barcelona, Còrdova i Saragossa reflexionen sobre com mantenir viva l'essència de les cuines davant l'homogeneïtzació gastronòmica.
Participants: Eva Millan, Jesús Contreras i José Antonio Campos
Catalunya regenera: Agricultura regenerativa i gastronomia sostenible
12:00 – 12:25
Conversa
Ferrer for Food i Vilaeco mostren com l'agricultura regenerativa pot transformar la cadena alimentària des de l'origen.
Participants: Nacho Peres i Xavier Estrada
Talent, flexibilitat i tecnologia: La nova recepta de l'eficiència
12:30 – 13:30
Showcooking
Sistemes intel·ligents, forns ràpids i gestió sostenible al servei del talent culinari.
Participants: Dani Fernández i Joan Llopart
Gastropologia: El restaurant com a finalitat social
16:00 – 17:00
Ponència
Els restaurants com a espais de salut, identitat i comunitat.
Participant: Sergio Gil