Agròpolis
Què és Agròpolis?
Un espai publicocomunitari, impulsat per l'Ajuntament de Barcelona, de diàleg, de treball i d’acció, entre l’Administració pública municipal i organitzacions, que tenen en comú l’objectiu de col·laborar per transformar el sistema alimentari de Barcelona des dels valors de la sobirania alimentària i l’agroecologia.
Què ens uneix?
La voluntat de transformar el sistema alimentari de Barcelona des de la sobirania alimentària i l’agroecologia.
Sobirania alimentària:
“Entenem per sobirania alimentària el dret dels pobles a determinar les polítiques agrícoles i alimentàries que els afecten: a tenir dret i accés a la terra, als recursos naturals, a poder alimentar-se de forma sana i saludable amb aliments lliures de transgènics, a protegir i a regular la producció i el comerç agrícola interior amb l’objectiu d’aconseguir un desenvolupament sostenible i la seguretat alimentària. Es tracta d’una estratègia per trencar amb les polítiques agrícoles neoliberals imposades per l’Organització Mundial del Comerç, el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional.”
Moragues-Faus, A. (2020) L’Alimentació Sostenible: manual per a ciutats. Ajuntament de Barcelona; PEMB; AMB: Barcelona.
Què fem?
Sumem forces per donar resposta als reptes del sistema alimentari de la ciutat, i ho fem des d'aquests tres espais:
- Espai de diàleg, reflexió i formació. Programació d’activitats, sessions de treball o tallers formatius sobre temàtiques de rellevància per les entitats adherides a l’espai.
- Impuls de l’intercooperació. Impuls de projectes d’intercooperació i dinamització de grups de treball relacionats amb el desenvolupament d’un sistema agroalimentari que camini cap a la sobirania alimentària.
- Enxarxament. Espai de trobada per establir connexions i millorar la coordinació entre diferents actors i àmbits de treball relacionats amb l’alimentació, intercanvi d’informació a través de canals de comunicació propis, visites i activitats de coneixement mutu.
Eixos de treball
Va ser decisió de la plenària d'Agròpolis vincular els eixos de treball de l'espai amb els reptes descrits a l'Estratègia d'Alimentació sostenible Barcelona 2030.
Dels nou primers reptes detectats en vàrem seleccionar 5 per desenvolupar des d'Agròpolis. Són els següents:
- Incrementar la producció, la venda i el consum d’aliments de temporada, de proximitat, ecològics, de pesca sostenible i amb benestar animal, així com la distribució en cadenes més curtes, justes i equilibrades.
- Protegir, recuperar i promoure espais productius urbans i periurbans.
- Promoure l’alimentació saludable i sostenible per a totes les persones.
- Promoure un canvi cultural i educatiu vers l’alimentació sostenible.
- Fomentar relacions justes dins de la cadena alimentària.
Com formar-ne part de l’Agròpolis?
Si ets un col·lectiu, entitat, empresa o organització que treballa al voltant de l’alimentació sostenible, l’agroecologia, l’agricultura urbana i la sobirania alimentària a la ciutat de Barcelona o la seva regió metropolitana, t’afegeixes a aquest espai?
Pas 1 - Complir 5 criteris:
- Estar vinculat al sistema alimentari de Barcelona (independent de la seva localització).
- Compartir la voluntat de transformar-lo cap a un model més just, saludable, sostenible i suficient.
- En el marc de l’agroecologia i la sobirania alimentària.
- Manifestar la voluntat de participar en els espais i els processos derivats Agròpolis.
- En representació d’un projecte, col·lectiu, entitat o empresa que treballi per transformar el sistema alimentari (en cas de voler participar en l’espai a títol individual, cal contactar amb agropolis@bcn.cat).
Pas 2 - Emplenar el formulari
Formulari d'adhesió a l'Espai Participatiu Agròpolis
-
“Entenem per sobirania alimentària el dret dels pobles a determinar les polítiques agrícoles i alimentàries que els afecten: a tenir dret i accés a la terra, als recursos naturals, a poder alimentar-se de forma sana i saludable amb aliments lliures de transgènics, a protegir i a regular la producció i el comerç agrícola interior amb l’objectiu d’aconseguir un desenvolupament sostenible i la seguretat alimentària. Es tracta d’una estratègia per trencar amb les polítiques agrícoles neoliberals imposades per l’Organització Mundial del Comerç, el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional.”
Moragues-Faus, A. (2020) L’Alimentació Sostenible: manual per a ciutats. Ajuntament de Barcelona; PEMB; AMB: Barcelona.
-
L’agroecologia és una ciència, un conjunt de pràctiques agrícoles i un moviment social. Assumint la centralitat crucial de l’alimentació en el si de les societats, la proposta de l’agroecologia és impulsar sistemes alimentaris justos basats en pràctiques ecològiques que s’oposen a sistemes alimentaris petroindustrials, que treballen amb coneixements tradicionals i científics i que sovint s’articulen a través de formes d’acció social col·lectiva. Aquests sistemes incorporen un projecte amb una visió sociopolítica de transformació integral dels sistemes alimentaris necessari per encarar l’actual crisi ecològica i social.
(Adaptació de Moragues-Faus, A. (2020) L’Alimentació Sostenible: manual per a ciutats. Ajuntament de Barcelona; PEMB; AMB: Barcelona, i Eduardo Sevilla Guzmán (De la sociología rural a la agroecología, 2006)
-
Fruit d’una sessió d’intercooperació es va decidir crear una eina per facilitar el vincles entre les organitzacions que treballen en l’àmbit de l’alimentació sostenible i els centres de recerca de la ciutat. L’objectiu és connectar projectes i necessitats del teixit econòmic, social, i comunitari amb les recerques del món universitari. Així, a través d’aquesta senzilla eina, es podrà visualitzar les necessitats i propostes de col·laboracions entre agents, com per exemple propostes d’estudiants en pràctiques, recerca de col·laboracions per a projectes europeus, recerca aplicada a sectors o col·lectius concrets…
L’eina és un repositori Excel en línia, al qual tenen accés les organitzacions i centres de recerca que hagin omplert el formulari on es recolliran les seves necessitats i ofertes, que poden ser continues o puntals. Cada cop que una organització tingui una nova oferta de col·laboració o necessitats, caldrà que torni a omplir el formulari.
Enllaç al formulari per a centres de recerca
Enllaç al formulari per a organitzacions
Enllaç a l’Excel amb el repositori de totes les ofertes i necessitats
En cas de dubte, cal contactar amb agropolis@bcn.cat
Notícies
Notícies Agropolis
-
10/11/2025 - 13:45 h Comerç i mercats Pesca i consum sostenible de peix a Barcelona, el focus de la nova sessió d’Agròpolis de desembre!La pròxima sessió portarà per títol “Pesca i consum sostenible de peix a Barcelona”, i tindrà lloc el 4 de desembre a les 15h, a la Confraria de Pescadors de la Barceloneta.
-
26/09/2025 - 13:11 h Comerç i mercats Agròpolis presenta un nou repositori d’intercooperació per unir forces entre centres de recerca i entitats de l’alimentació sostenibleEl 17 de setembre es va presentar l’eina en una sessió en línia amb èxit de participació que va incloure intervencions de representants de centres de recerca i d’entitats de la xarxa Agròpolis.
-
04/09/2025 - 17:19 h Comerç i mercats Agròpolis impulsa una nova jornada d’intercooperació per connectar la recerca i les entitats socialsEl 17 de setembre, l’espai Agròpolis convoca una sessió en línia per reforçar els vincles entre centres de recerca i entitats del sector de l’agroecologia.
-
21/05/2025 - 16:49 h Comerç i mercats Agrohackató 2025: aliances transformadores per a una alimentació més justa i sostenibleL’espai Agròpolis va organitzar al Centre Cívic Convent de Sant Agustí el divendres 16 de maig un nou Agrohackató, una jornada de treball entre entitats per impulsar projectes d’intercooperació transformadors en l’àmbit agroalimentari a Barcelona.
-
12/05/2025 - 14:55 h Ajuntament A Barcelona, els horts urbans reflexionen sobre una nova cultura de l’aiguaLa jornada “Horts i sequera” organitzada per Agròpolis evidencia la capacitat d’adaptació de la comunitat hortolana i fa propostes concretes per afrontar futures crisis.
-
24/04/2025 - 13:31 h Comerç i mercats ‘Vincles que alimenten’: cooperació entre entitats i participació veïnal per transformar l’alimentació als barrisVida Sana, Antígona i Manjaretti han creat una guia per promoure canvis alimentaris amb la participació activa del veïnat, demostrant el potencial dels projectes nascuts a l’Agrohackató d’Agròpolis.
Sessions recents
- 3a edició de l’Agrohackató d’Agròpolis
- A Barcelona, els horts urbans reflexionen sobre una nova cultura de l’aigua.
- La recerca i el teixit socioeconòmic es connecten per transformar el sistema al…
- Jornada sobre compra pública alimentària sostenible
- Resum dels cinc últims anys d’activitats
- Sessió d’intercooperació per a horts urbans
- Els fons europeus: com hi poden optar les entitats que treballen per la sobiran…
- 3a edició de l’Agrohackató d’Agròpolis
- Cap a una Alimentació Sostenible i Culturalment Adequada
- Deu claus per comunicar millor la necessitat de canviar el model alimentari
- 2ª edició de l’Agrohackató d’Agròpolis
- 1ª edició de l’Agrohackató d’Agròpolis
