Terra i gust, la Festa de l’Alimentació Sostenible
Divendres, 20 de setembre, de 20.00 a 22.30 hores; i dissabte i diumenge, 21 i 22 de setembre, de 12.00 a 22.30 hores
Tastets, showcookings, tallers, premis, concerts… La quarta edició de la festa ens convida a gaudir de la música, el menjar i el beure d’una manera més conscient. És també un espai on donar a conèixer aspectes clau per construir un futur més sostenible, amb condicions més justes per a la pagesia i el foment del producte de proximitat , tot això en benefici de les persones, dels territoris i del planeta.
En aquesta edició, tindran especial protagonisme temes com el malbaratament alimentari, la pesca sostenible i l’aigua.
Us convidem a gaudir-ne al parc de la Ciutadella. Tota una experiència per als sentits!
Activitats
A l’espai d’activitats hi haurà tallers i jocs per a tota la família, showcookings, xerrades i altres per descobrir el món de la gastronomia i la sostenibilitat amb una mirada més respectuosa amb el medi ambient i amb qui produeix els aliments que consumim, i incidint en les problemàtiques presents.
Divendres
22 de Setembre
-
De 20.30 a 21.15 h
III Premis a la Responsabilitat Gastronòmica d'Slow Food Barcelona
Slow Food Barcelona, que des del 2005 proposa una ecogastronomia de territori, impulsa els III Premis a la Responsabilitat Gastronòmica, per a una xef, una productora i una entitat.
Entitat: Slow Food Barcelona i Fundació Alícia
Dissabte
23 de Setembre
-
De 12.00 a 14.30 i de 17.00 a 20.30 h
Memòria i… acció!
Tens bona memòria? Amb aquest joc de parelles coneixerem projectes sostenibles i accions transformadores que es duen a terme a la nostra ciutat.
Organitza: Barcelona + Sostenible
-
De 12.00 a 13.15 h
Descoberta de les plantes silvestres comestibles
Vine a descobrir espècies útils i delicioses que tenim molt a l'abast i ens transporten a tot un món d'olors i sabors diferents.
Entitat: Col·lectiu Eixarcolant
-
De 12.00 a 14.30 h
Carn de canó: per què mengem tanta carn i com ens emmalalteix?
Quin impacte té en la nostra salut i la de l’entorn un consum de carn excessiu? Juga i descobreix propostes de consum més sostenibles.
Entitat: Justícia Alimentària
-
Dissabte i diumenge de 12.00 a 14.30 h i de 17.00 a 20.00 h
Consum responsable? Aquí t'ho posem fàcil!
On comprar productes locals? Coneixes iniciatives que promouen condicions de treball dignes? Fer un consum responsable no sempre és fàcil, apropa't i esvaeix els dubtes!
Entitat: Espai Consum Responsable
-
12.30 a 13.00h
L'Arca de Nogué
El cuiner Pep Nogué dedicarà la secció “L'arca de Nogué” del programa El suplement de Catalunya Ràdio a “Terra i gust”, la festa de l'alimentació sostenible.
-
De 13.15 a 14.30 h
Transformant els residus en adob!
Saps què és el compostatge? En aquest taller aprendrem a transformar les restes orgàniques en adob des de casa teva.
Entitat: Abono Km0
-
A les 14.00 h
Cyclic Beer Farm - La Fermentació Mixta
Degustarem cerveses molt especials, cuinades amb fruites, verdures, herbes o flors ecològiques a la granja familiar i ens explicaran les sinergies entre vi i cervesa.
Organitza: Barcelona Beer Festival
-
De 17.00 a 18.30 h
Sal d’herbes del Mediterrani
Aprèn les propietats de plantes medicinals de l'àrea mediterrània i prepara la teva pròpia sal d'herbes amb sal ecològica.
Entitat: L'Aresta
-
A les 17.00 h
Tast de Collserola Pagesa i vins de Can Calopa
Tast guiat de productes de l’Associació Collserola Pagesa acompanyat amb els “vins de Barcelona” de Can Calopa.
Organitza: L'Olivera i Collserola Pagesa
-
De 17.00 a 20.30 h
Menja de temporada i 100% saludable
Esbrina els codis i supera els reptes per descobrir els costos que tenen els ultraprocessats per a la teva salut i la del planeta. Supera les proves per activar la teva vessant més activista!
Entitat: Fundesplai
-
A les 18.00 h
La gastronomia Slow Food a Catalunya: cuinem pesca sostenible amb Quim Casellas
Quim Casellas, xef amb Estrella Michelin i membre del col·lectiu Cuineres i Cuiners km0 de Catalunya, que col·laborarà amb La Platjeta.
Entitat: Associació de Cuineres i Cuiners Slow Food Km0
-
De 18.30 a 20.00 h
Fem olivada
Descobreix el cicle de l’oliva i les seves propietats. Elaborarem un paté d'olives, una recepta saludable i de proximitat.
Entitat: L'Aresta
-
A les 19.00 h
“Contra la sostenibilitat”, amb Andreu Escrivà
Xerrada amb l’ambientòleg i divulgador Andreu Escrivà sobre els debats que hauríem de tenir presents per traçar els plans de futurs possibles.
Diumenge
24 de Setembre
-
De 12.00 a 14.30 h
“Pinta i menja” - Taller artístic amb aquarel·les d’hortalisses
Sabies que es pot pintar amb les hortalisses? Desperta la teva curiositat amb unes aquarel·les saludables i acolorides!
Entitat: Manjaretti
-
De 12.00 a 14.30 h
Tast de productes dels Mercats de Pagès
Petit tast de productes de temporada i de proximitat vinculats als mercats de pagès, amb un punt informatiu per explicar els valors que els acompanyen.
Participant: Coordinadora de Mercats de Pagès de Barcelona
-
A les 12.00h
Tast de xocolates de comerç just amb els cinc sentits
Tast guiat de diferents xocolates de comerç just, amb cacau d’organitzacions productores que han rebut préstecs d’entitats de finances ètiques.
Entitat: Oiko Credit
-
De 12.00 a 14.30 h
"Destape" sostenible
Què en saps de la ramaderia sostenible? Juga i descobreix un model de consum amb criteris ambientals, de justícia social i benestar animal.
Entitat: Associació GENS
-
Dissabte i diumenge de 12.00 a 14.30 h i de 17.00 a 20.00 h
Consum responsable? Aquí t'ho posem fàcil!
On comprar productes locals? Coneixes iniciatives que promouen condicions de treball dignes? Fer un consum responsable no sempre és fàcil, apropa't i esvaeix els dubtes!
Entitat: Espai Consum Responsable
-
A les 13.00 h
Com ensenyar la gastronomia sostenible i responsable
La gastronomia ja no s’entén a les escoles d’hoteleria sense posar al centre la sostenibilitat, i el CETT n'és una referència.
Entitat: Escola de Turisme, Hoteleria i Gastronomia (CETT), adscrita a la Universitat de Barcelona
-
A les 14.00 h
Birra08 - Cuinant oportunitats
Coneixerem les sinergies de Birra08 i Mescladís, mentre es degusten cerveses sense additius ni productes químics; cervesa urbana, honesta i de proximitat.
Entitat: Barcelona Beer Festival
-
De 17.00 a 18.30 h
Agrogym
Sabies que la vida pagesa ens connecta amb el cos i amb la terra? En aquest taller tallarem fusta i descobrirem músculs nous!
Entitat: Associació GENS
-
A les 17.00 h
Viatge a Ucraïna a través de la seva gastronomia
El restaurant ucraïnès Rodyna de Barcelona farà un viatge ple d’olors i sabors través de la gastronomia del seu país, amb una mostra d’envinagrats típics del poble.
Participant: Restaurant Rodyna
-
De 17.00 a 18.30 h
El Joc de la GPS (Gestió Permacultural del Sistema)
Joc cooperatiu “Entre protestes amb propostes”on assolir accions conjuntes, estimulant l'apoderament personal i col•lectiu, amb mirada inclusiva i d'incidència institucional.
Entitat: Permacultura Atta
-
De 17.00 a 20.30 h
Comerç amb valor social
Saps com fer un consum responsable i comprar productes amb criteri i valor social? En aquesta exposició t’ho explicarem! Coneix-ne les marques i ajuda a ajudar!
Entitat: Associació Som Valor Social
-
A les 18.00 h
Batch cooking de proximitat i de temporada
Mònica Escudero, periodista gastro d’El Comidista, proposarà com menjar durant la setmana de forma conscient, amb productes dels Mercats de Barcelona.
Entitat: Mercats de Barcelona
-
De 18.30 a 20.00 h
Fem vinagres
Vine a tastar diferents vinagres naturals de fruita "lletja" on cadascú podrà aprendre el procés i fer-ne el seu.
Entitat: Zero Waste Bcn
-
De 18.30 a 20.00 h
Pa sense tomàquet
Tindràs a l’abast diversos aliments per descobrir si es trobaven a la taula de Jaume I o a la nostra dieta!
Entitat: Cuinant Cultures
-
A les 19.00 h
Cuinar és un acte polític
Pere Carrió, xef del Gat Blau, millor restaurant sostenible de Barcelona 2021, ens ensenyarà la seva visió de la gastronomia responsable.
Organitza: Oficina Conjunta de l'Alimentació Sostenible (OCAS)
Dilluns
25 de Setembre
-
A les 20.30 h
Àpat de reaprofitament de Terra i Gust amb Sobres Mestres
Àpat popular de reaprofitament a càrrec de Sobres Mestres, amb els ingredients i productes que sobraran al Terra i Gust.
Preu 19 € (per l’elaboració dels plats, begudes,…).
El menú inclou primer plat, segon plat, beguda i postres o cafè. Les begudes seran: refrescos casolans, vi ecològic Humanvins, i cervesa artesana Capfoguer.Reserves a sobresmestres@gmail.com
Entitat: Sobres Mestres
Restauració
A l’espai de restauració trobaràs un ampli ventall de plats i begudes elaborats amb productes ecològics i de temporada de diferents establiments gastronòmics de la ciutat. El preu dels platerets és de 5 € i el de les begudes de 2,5 €. També, una mostra de productores locals que ofereixen tastos de formatges, olis o carns ecològiques.
-
Bistrot Levante
Gyro Sabich
Gyro d'albergínies rostides, amb ou cuit i acompanyat d’amanida fresca de tomàquet, ceba i cogombre, i labneh. Vegeteriana.
Al·lèrgens: Cereals amb gluten • Ous i productes amb ou • Llet i els seus derivats (inclosa la lactosa) • Sèsam i productes amb sèsam

-
Bistrot Levante
Pita Kofta
Pita farcida de mandonguilles de vedella amb amanida fresca d’escarola, tomàquet, cogombre i ceba, sobre una base de labneh i tahina.
Al·lèrgens: Cereals amb gluten • Llet i els seus derivats (inclosa la lactosa) • Sèsam i productes amb sèsam.

-
Casa Xica
Arròs fregit cantonès amb kimtxi
Arròs fregit a la planxa amb gingebre, all i col xinesa, amb kimtxi de col. Vegeteriana.
Al·lèrgens: Soia i productes amb soia • Sèsam i productes amb sèsam

-
CASA XICA
Taco d’ànec a la pequinesa
Tortilla de blat de moro o blat, amb confit d’ànec i salsa pequinesa.
Al·lèrgens: Soia i productes amb soia

-
CONTRACORRENT BAR
Pa de vidre amb botifarra de Cal Rovira i ceba en textures
Entrepà de pa artesà amb botifarra de Cal Rovira, llavors de fonoll i ceba.
Al·lèrgens: Cereals amb gluten • Mostassa i productes amb mostassa

-
EL FILETE RUSO
Organic Pulled Beef
Entrepà de carn de vedella eco amb formatge artesà i ruca
Al·lèrgens: Cereals amb gluten • Llet i productes lactis (inclosa la lactosa) • Mostassa i productes amb mostassa

-
EL FILETE RUSO
Patata brava km 0 amb allioli i salsa picant
Patata brava monalisa de proximitat amb allioli i salsa picant. Vegeteriana.
Al·lèrgens: Ous i productes amb ou • Mostassa i productes amb mostassa • Soia i productes amb soia

-
ESPAI PUNTAL
Croquetes d’escalivada a la brasa
Croquetes d’escalivada casolana amb pebrot, ceba i albergínia de proximitat, i gel de pebrots verds. Vegeteriana.
Al·lèrgens: Cereals amb gluten • Ous i productes amb ou • Llet i productes lactis (inclosa la lactosa)

-
ESPAI PUNTAL
Pulled pork eco & kimchee
Brioix de porc esqueixat amb maionesa de kimtxi.
Al·lèrgens: Cereals amb gluten • Crustacis i productes derivats dels crustacis • Ous i productes amb ou • Llet i productes lactis (inclosa la lactosa) • Peix i productes amb peix • Fruits de closca i productes amb fruits de closca

-
GREEN LEKA CAN VALLDAURA
Sandvitx de carns regeneratives a baixa temperatura
Pa de brioix amb vedella i maionesa de miso, cabra i maionesa d'herbes, porc senglar i allioli de cacau.
Al·lèrgens: Cereals amb gluten • Ous i productes amb ou • Soia i productes amb soia • Llet i productes lactis (inclosa la lactosa)

-
GREEN LEKA CAN VALLDAURA
Torna a la vida vegana de tomàquet Mandó
Còctel estil Bloody Mary amb tomàquet Mandó de Collserola, xampinyons lactofermentats, pastanaga, algues eco i totopos de blat de moro. Vegeteriana i sense gluten.
Al·lèrgens: Soia i productes amb soja • Api i productes amb api • Mostassa i productes amb mostassa

-
HAPPY FOODS ECO
Motomami
Smash burger de vedella eco amb bacó fumat, crema de formatges, ceba caramel·litzada, piparra i tomàquet marinat en pa de brioix by Jordi Morera.
Al·lèrgens: Cereals amb gluten • Llet i productes lactis (inclosa la lactosa)

-
HAPPY FOODS ECO
John Lennon
Hamburguesa vegetariana de kale i quinoa amb crema de formatges, carbassó saltat, ceba caramel·litzada, tomàquet marinat i llavors de carbassa torrada en pa de brioix del Jordi Morera. Vegeteriana.
Al·lèrgens: Cereals amb gluten • Llet i productes lactis (inclosa la lactosa) • Fruits de closca i productes amb fruits de closca

-
KORCHMA RODYNA
Pollastre a la Kíiv
Pollastre fregit farcit de mantega, julivert i llimona amb salsa picant i patates casolanes.
Al·lèrgens: Cereals amb gluten • Ous i productes amb ou • Llet i productes lactis (inclosa la lactosa) • Mostassa i productes amb mostassa
-
KORCHMA RODYNA
Vareniki de patates i bolets
Raviolis ucraïnesos farcits de patates i bolets amb cansalada o ceba caramel·litzada. Opciónal vegeteriana.
Al·lèrgens: Cereals amb gluten • Llet i productes lactis (inclosa la lactosa)

-
LA SOSENGA
Croquetes de porros i Idiazabal
Croquetes de porros i formatge Idiazabal. Vegeteriana.
Al·lèrgens: Cereals amb gluten • Ous i productes amb ou • Llet i productes lactis (inclosa la lactosa)

-
LA SOSENGA
Caneló de rostit, paté casolà i figues
Caneló de rostit de carn de vedella i pollastre amb paté casolà i figues.
Al·lèrgens: Cereals amb gluten • Ous i productes amb ou • Llet i productes lactis (inclosa la lactosa)

-
LES FINESTRES DE LLÚRIA
Brioix de xai xisqueta amb chutney de carbassa especiat
Pa de brioix de mantega farcit de melós de xai xisqueta estofat al seu propi suc acompanyat d'un chutney de carbassa especiada amb anís estrellat, clau i llorer.
Al·lèrgens: Cereals amb gluten • Soia i productes amb soia • Llet i productes lactis (inclosa la lactosa) • Diòxid de sofre i sals de sulfits
-
LES FINESTRES DE LLÚRIA
Botifarra vegana a la brasa sobre cremós d’avellanes de Reus, pebrot escalivat i ceba caramel·litzada
Botifarra vegana de proteïna de pèsols feta a la brasa sobre un cremós de fred d’avellanes, fet amb aigua, all i llimona, pebrot vermell escalivat en brasa i ceba caramel·litzada. Vegeteriana i sense gluten.
Al·lèrgens: Fruits de closca i productes amb fruits de closca

-
EL LLAMBER
Baocata de calamars
Pa bao amb calamars fregits i una maionesa de tinta i yuzu.
Al·lèrgens: Cereals amb gluten • Crustacis i productes derivats dels crustacis • Ous i productes amb ou • Mol·luscs i productes amb mol·luscs

-
EL LLAMBER
Venere amb remolatxa i ruibarbre
Arròs negre ecològic guisat amb brou de verdures i un sofregit amb miniremolatxes a baixa temperatura i ruibarbre. Vegà i sense gluten.
Al·lèrgens: Diòxid de sofre i sals de sulfits

-
MESCLADÍS
Polpette di pane amb formatge edam i salsa bolonyesa vegetal
Mandonguilles de pa, espècies, llet, formatge edam amb salsa bolonyesa vegetal. Vegeteriana.
Al·lèrgens: Cereals amb gluten • Ous i productes amb ou • Llet i productes lactis (inclosa la lactosa) • Api i productes amb api

-
MESCLADÍS
Brioix de milanesa amb vedella eco
Pa de brioix de milanesa amb carn de vedella, tomàquet i lactonesa casolana.
Al·lèrgens: Cereals amb gluten • Ous i productes amb ou • Llet i productes lactis (inclosa la lactosa)

-
MONOCROM
Ensalada russa by Monocrom
Ensalada russa amb patata, pastanaga i mongeta verda de proximitat, maionesa i ventresca. Vegeteriana (sense ventresca). Sense gluten.
Al·lèrgens: Ous i productes amb ou • Peix i productes que contenen peix

-
MONOCROM
Entrepà de cansalada del coll de Cal Rovira
Entrepà de pa artesà amb cansalada del coll, amb verds i mostassa.
Al·lèrgens: Cereals amb gluten • Llet i els seus derivats (inclosa la lactosa) • Mostassa i productes derivats

-
ZAZA - CUINA I VI
"Paquito” de xai
Pa de llet cruixent, xai d'Aragó desfilat, iogurt, cogombre de Can Fisas adobat, menta i llimona ratllada.
Al·lèrgens: Cereals amb gluten • Llet i productes lactis (inclosa la lactosa)

-
ZAZA - CUINA I VI
Ravioli de carbassa amb mantega de sàlvia
Pasta fresca d'ou farcida de carbassa violí, parmesà i amaretti, mantega, sàlvia i parmesà. Vegeteriana.
Al·lèrgens: Cereals amb gluten • Ous i productes amb ou • Llet i productes lactis (inclosa la lactosa) • Fruits de closca i productes amb fruits de closca

I també
-
Els productors del Mercat Terra i Gust
A l’edició d’enguany participen el Mercat Arrels, el mercat de pagès en xarxa, i dos productors més de proximitat.
Granja Lleteria Alpines Les Feixes (mató, iogurt, quefir, llet, formatge fresc, i formatges) • Cal Vicens (formatge, mató, flams i pastís de formatge) • Lo Més Bo de Lleida (forn de coques i panadons de Lleida, coques dolces i altres productes de pastisseria) • Xolís d'Adons (embotit de carn de porc, xolís, llonganissa, hamburguesa, botifarres, secallona, patés, pa de fetge) • Olicatessen (productors d'oli d'oliva verge extra ecològic) • Pinullet Queseria Urbana (formatges de vaca amb llet ecològica)
-
Begudes ecològiques i de proximitat
Tindrem els vins de l’Olivera Cooperativa - Can Calopa, la kombutxa de Lov Kombucha, que també portarà sucs i refrescs ecològics. A més, tornen a col·laborar amb nosaltres Barcelona Beer Festival amb Birra08, Cyclic Beer Farm, L’Estupenda, Kibus, Clúster Craft Beer i La Cervesera del Poblenou.
-
Gelats de proximitat
Cremes gelades elaborades amb un màxim de productes de l'entorn local. El segell DelaTerra (projecte de Delacrem) és sinònim de quilòmetre zero i proximitat.
-
Cafès
The Milk and Coffee: cafè d’especialitat elaborat amb una Velopresso, una bici cafetera que, amb el pedaleig, obté l'energia que permet moldre i fer el cafè.
Concerts
L’escenari de “Terra i Gust” inclou propostes musicals variades per a cada moment del dia. Concerts que acompanyaran els vermuts del migdia, més música en viu per passar una bona estona a les tardes i ritmes més potents que ens faran ballar als vespres.
-
22
22:00hDaria Kolomiec
Aquesta DJ, activista cultural i productora musical recorre el món per donar veu al seu país, amb vinils rars i exclusius que són joies amagades de la música ucraïnesa.
-
23
13:00hEls Senyora
Grup musical andorrà-barceloní amb ritme i ànima de festa. Us faran ballar a ritme de rumba, funk, ska, reggae, salsa i altres estils llatins.
-
23
17:30h a 18:30hJazz contemporani amb la banda Poblet Jazz
Banda formada per un combo de 10 músics, amb bateria, baix elèctric, teclat, vent i veu.
-
23
22:00hLiraz
Música israeliana moderna amb el sabor ètnic de les arrels perses. Presenta el seu disc Roya (fantasia en farsi), amb ritmes moderns i tradicionals.
-
24
13:00hSpice Berberechos
El relleu generacional del flamenc-jazz arriba acompanyat de Carles Dénia i Mélodie Gimard, amb qui faran una relectura madurada del Campo de Agramante del músic valencià amb la jove descàrrega del piano de la francesa.
-
24
22:00hHIP HORNS BRASS COLLECTIVE & ESCANDALOSO XPÓSITO
La banda barrejarà en aquest concert el brass de Nova Orleans amb hip-hop, funk, soul i el groove propi de la música afroamericana.
Per què Terra i Gust és sostenible?
-
Amb el producte
- Trobaràs una oferta gastronòmica local, de temporada i saludable
- Dona suport i promociona petites productores de proximitat
- Assessora als i les restauradores que hi participen per reduir el malbaratament alimentari
- Es calcula l’impacte ambiental de tots els platerets que ofereix amb la calcuteca
-
Amb el planeta
- S’assegura la recollida selectiva dels residus, garantint la gestió final correcta de les fraccions recollides selectivament.
- Redueix el plàstic per materials reciclables i reutilitzables
- El mobiliari és de fusta recuperada.
- Les principals organitzacions col·laboradores compten amb el certificat Biosphere de turisme responsable.
- Aposta per l’energia sostenible amb l’ús de grups electrògens amb certificació sostenible.
-
Amb les persones
- Fomenta l’economia local amb la contractació de proveïdores autònomes i petites pymes del territori.
- El personal de sala, cuina i neteja estan contractats a través de la Fundació Mescladís, que treballa per donar oportunitats a persones en risc d’exclusió.