Les VilaVeïna d’Horta i el Carmel reuneixen persones cuidadores per explicar les seves experiències

VILAVEÏNA. VilaVeïna organitza l'activitat "Veus que curen" per cuidar la salut mental de les persones que cuiden.

Amb motiu del Dia Internacional de les Cures i del Suport, el servei de cures comunitàries VilaVeïna ha organitzat diverses activitats dirigides a persones que es dediquen a les cures.

 

El servei de suport a les cures familiars i professionals VilaVeïna s’ha sumat a Barcelona Activa i Barcelona Cuida en la inauguració del Dia Internacional de les Cures i del Suport, declarat enguany per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) el 29 d’octubre. L’objectiu de l’acció és teixir una xarxa municipal per visibilitzar el paper de les persones cuidadores a la ciutat. Per aquest motiu, des de VilaVeïna s’ha impulsat l’activitat conjunta “Veus que curen”, en què han participat persones cuidadores de diferents perfils per donar a conèixer les seves vivències.

Els relators de l’activitat han estat diverses persones cuidadores, tant familiars com professionals. Per una banda, les cuidadores familiars han manifestat una manca de respecte cap a les persones en situació de dependència que necessiten cures en el dia a dia. “Jo m’he trobat amb veïns que evitaven a tota costa el contacte amb el meu fill”, explica la Camila, cuidadora familiar del seu fill amb un diagnòstic de malaltia rara. “La mentalitat de la gent no és sana”, denuncia la cuidadora.

Per altra banda, les cuidadores professionals han subratllat els afectes que donen a les persones que cuiden. A més de l’assistència física, les treballadores de les cures atenen les necessitats emocionals de les persones usuàries i els fan un acompanyament. D’aquesta manera, aquest conjunt de professionals ofereix una atenció integral a la persona. “Per cuidar bé els meus pacients, els tracto com si fossin la meva família”, diu la Ramona, cuidadora professional de la cooperativa Som amb tu.

Al final de l’acte, s’ha donat espai a les persones assistents perquè poguessin aportar els seus punts de vista. Les intervencions han posat de manifest la importància de cuidar la salut mental de les persones cuidadores. “Ara, s’agraeix que hi hagi equips de psicòlegs i eines per cuidar la salut mental de la persona que cuida”, comentava una assistent de l’activitat.

 

Un dia per reivindicar cada any

L’acte central per inaugurar el Dia Internacional de les Cures i del Suport ha tingut lloc al Palau de la Virreina aquest 27 d’octubre, i hi ha participat la regidora de Salut, Persones amb discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva. L’esdeveniment ha comptat amb la intervenció de l’assessor en Discapacitat i Drets Humans de l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans, Facundo Chávez Penillas. Chávez, impulsor del dia internacional, ha explicat com s’ha gestat la iniciativa i la rellevància que té. Otília Ragull Ruiz, presidenta de l’Associació Catalana d’Hemofília i portaveu de la Xarxa pel Suport a les Famílies Cuidadores, ha conduït la jornada.

Comparteix aquest contingut