Ara art: Fem fanzines

Els moviments de renovació pedagògica tenen una llarga tradició de treball des de l’autoedició. Ja a principis del segle XX, les impremtes Freinet apostaven per la producció editorial des de l’aula com una manera de posar la mirada d’infants i joves al centre del procés d’aprenentatge, decidint de manera col·lectiva com anomenar i representar el món que els envolta.

Seguint aquest fil, durant el primer i el segon trimestre del curs 2022-2023, hem decidit explorar el potencial de les tècniques d’autoedició en el marc de l’educació secundària. Així, en col·laboració amb l’artista Lara Martínez, resident a Fabra i Coats; Fàbrica de Creació, i les alumnes de l’institut Vapor del Fil, hem iniciat un procés de creació col·lectiva de fanzines.

Aquest procés ha donat lloc a una gran col·lecció de publicacions individuals i col·lectives creades i autoeditades per les alumnes de l’insitut Vapor del Fil. Com a part d’aquest procés, hem treballat també la capacitat d’autoorganització col·lectiva de les joves, que han pogut presentar la seva feina al Festival de còmic independent i autoedició GRAF, un esdeveniment de referència a la ciutat que des de fa uns quants anys es celebra a la Fabra.

Aquest procés ha donat lloc també a un seguit de materials elaborats per Lara Martínez i l’equip docent de l’institut Vapor del Fil sobre metodologies per activar l’autoedició en entorns educatius que en breu estaran disponibles en aquesta web.

 

Procés Vinculat a la linia de treball: Aquí és aquí

Compartir

Subscriu-te al nostre butlletí

Assabenta’t de les activitats destacades de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació de Barcelona. Residències artístiques, festivals, concerts, activitats educatives i moltes altres activitats.

Subscriu-te!