Ara Art: Memòries de la infància a Sant Andreu

Fabra i Coats: Fàbrica de Creació forma part des del curs 2021-2022 del programa Ara Art, un programa d’innovació del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya que promou la transformació dels centres educatius a partir de les arts i es basa en la col·laboració entre centres educatius i equipaments culturals públics. Amb el suport del Centre de Recursos Pedagògics de Sant Andreu i el Centre de Recursos Artístics de Barcelona, la el nostre centre ha apostat per aquest procés d’experimentació i innovació institucional per afiançar el seu mandat com espai de referència pel que fa a pràctiques i experiències innovadores de relació entre l'àmbit artístic, l'àmbit educatiu i el teixit social.

La participació de la Fàbrica de Creació Fabra i Coats al programa Ara Art durant 3 cursos s'articula entorn a una xarxa de complicitats i relacions amb 3 centres educatius del Districte de Sant Andreu: l’escola La Maquinista, l’escola Molí de Finestrelles i l’institut Vapor del Fil. En el marc d’aquesta aliança, des de L’Ordit, el programa de cultura, educació i territori de la Fabra, s’ha impulsat un procés de recerca i creació amb l’escola La Maquinista i l’artista Cristina Calderón per treballar les memòries del territori i de la infància de Sant Andreu.

DESCRIPCIÓ DEL PROCÉS

En l’obra de Cristina Calderón la producció artística es converteix en un laboratori d'experimentació multimèdia on explora les possibiltiats de les maquetes, en tant que instal·lacions escultòriques, com a dispositius per la reinterpretació del paisatge i el record.

Entre novembre de 2022 i febrer de 2023, l’alumnat de 3er de l’escola La Maquinista ha recollit els records i vivències de la infància dels  adults que els envolten. Els han gravat i, a partir de l’escolta d’aquestes memòries, han identificat 6 escenaris que acullen aquests records: l'escola, la masia, la plaça, el bosc, el riu i el pis. L’artista els ha acompanyat en la conceptualització i la construcció de 6 maquetes que representen aquest sis espais que constitueixen el corpus físic de la instal·lació. Així mateix han construit representacions dels diferents personatges que protagonitzen aquestes memòries orals i objectes que hi juguen un paper significatiu.

Aquest treball s’activa en una instal·lació multimèdia on, tot escoltant les veus de qui narra els seus records, podem endinsar-nos a les maquetes amb una web cam i reinterpretar les històries que sentim mobilitzant els personatges i els objectes jugant amb els records aliens i propis.

En el marc del festival FLIC-escoles, del 6 al 10 de febrer del 2022, es va poder gaudir per primera vegada d’aquesta instal·lació.
 

 

Procés Vinculat a la linia de treball: Aquí és aquí

Compartir

Subscriu-te al nostre butlletí

Assabenta’t de les activitats destacades de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació de Barcelona. Residències artístiques, festivals, concerts, activitats educatives i moltes altres activitats.

Subscriu-te!