Cinc itineraris per traçar el teu Grec

Graella amb la programació del festival © Albert Uriach

Què busques quan vas al Grec? Vols gaudir de les arts vives a l’escenari del Teatre Grec presenciant el curs de la lluna, prefereixes recórrer la ciutat a la cerca dels espectacles més impactants, t’inclines per propostes innovadores difícils de classificar o t’agrada compartir l’experiència amb la família? El Grec Festival ha dissenyat cinc itineraris per orientar el públic en la tria. Te’n fem un resum.

NITS D'ESTIU
Aquest itinerari està pensat per als qui no es volen moure del Teatre Grec. Enamorats i enamorades de les nits a l’aire lliure a la muntanya de Montjuïc: l’imponent escenari amb les seves grades, l’ambient als jardins, les guinguetes amb platets i begudes per fer un mos o una copa, el restaurant per entaular-se tranquil·lament... 

Entre les propostes s’hi troba l’espectacle inaugural. Enguany serà Le Petit Cirque (del 26 al 28 de juny), de la cantant i compositora francesa Pomme i els artistes de circ Marie & Yoann Bourgeois. Un tret de sortida que s’anuncia com a “un bany sensorial”.

També hi figuren Corsé (3 de juliol), l’espectacle amb què Clara Peya clou la gira de l’últim disc, acompanyada de ballarines, un cor i altres col·laboracions especials; la peça de dansa Ihsane (11 i 12 de juliol), del coreògraf belga-marroquí Sidi Larbi Cherkaoui, a càrrec del Ballet du Grand Théâtre de Genève i d’Eastman; Com un somni d’una nit d’estiu (22 de juliol), de Pau Riba: Dioptria, 55, un gran espectacle intergeneracional amb una dotzena d’artistes (El Petit de Cal Eril, Rita Payés, Roger Mas, La Ludwig Band, etc.) que celebra els 55 anys de la publicació del mític disc, i Hécube, Pas Hécube (28 i 29 de juliol), del director del Festival d’Avinyó Tiago Rodrigues i la Comédie-Française, una història de teatre dins del teatre que barrejarà un assaig teatral amb una investigació judicial.

Si bé el Teatre Grec és l’epicentre del festival, les nits d’estiu s’estenen a altres escenaris com ara el Teatre La Biblioteca, on La Perla 29 portarà el clàssic de Shakespeare La Tempestat (del 25 de juny al 26 de juliol), amb un repartiment encapçalat per Lluís Soler i l’habitual aposta d’Oriol Broggi per l’essència del teatre i el treball actoral; el renovat El Molino, en què la poeta estatunidenca Aja Monet parlarà d’amor, alegria i resistència amb when the poems do what they do (10 de juliol); i el Santuari de la Mare de Déu del Carme, que serà la seu de The Veil of the Temple (12 de juliol), de Sir John Tavener, una obra coral que promet una veritable experiència musical i espiritual.

IMPRESCINDIBLES
Els amants de les arts escèniques que van a la cerca i captura d’espectacles “top” no es poden perdre els imprescindibles. Són els més cobejats, els avalats per l’escena internacional i la reconeguda trajectòria de les companyies. 

Entre ells hi trobem l’adaptació de l’obra de Goethe ambientada al continent africà Faustus in Africa! (27 i 28 de juny), de Handspring Puppet Company / William Kentridge, que reunirà a l’escenari del Teatre Lliure de Montjuïc actors i actrius de carn i ossos, titelles, animacions i música; la instal·lació performativa Oasi (del 3 al 6 de juliol), d’Irene Vicente Salas, al Centre de les Arts Lliures – Fundació Joan Brossa, visible durant el dia i modificada a la nit amb la irrupció d’una intèrpret; The Hours (del 4 al 7 de juliol), de Michael Cunningham / Eline Arbo, que presentarà al TNC la lluita de tres dones del segle XX que lluiten per ser elles mateixes en un món que les limita; Gegant (del 9 de juliol al 3 d’agost), de Mark Rosenblatt, amb Josep Maria Pou encarnant l’excèntric escriptor Roald Dahl al Teatre Romea i posant de manifest la doble cara de la llibertat d’expressió, i Moeder Courage (16 i 17 de juliol), de Bertolt Brecht / Lisaboa Houbrechts / KVS, al Teatre Lliure de Montjuïc, en què la directora belga busca la contemporaneïtat de la peça, amb la guerra de rerefons.

GREC JOVE
Hi ha propostes que pel format, el tipus de llenguatge o la temàtica, poden atraure més els joves. S’engloben aquí aquelles peces “híbrides” difícils de catalogar i que tenen cert component de risc. 

Obre camí la sala més alternativa de la ciutat, l’Antic Teatre, amb Fuerte esperpento (del 3 al 6 de juliol), de la travesti Kika Superputa, un exercici de metateatre que mostra com n’era de dura i terrorífica la vida a l’edat mitjana. La segueix en paral·lel el Teatres de campanya_Interferència 02 (5 i 6 de juliol), de Marc Salicrú, un “concert de ciutat” a l’Arc de Triomf amb els sons i les imatges que s’hi produeixen cada dia. També s’hi poden veure Perdón (5 i 6 de juliol), de Losinformalls, tota una declaració d’amor i odi a la dansa al Mercat de les Flors; Kruid (11 i 12 de juliol), una proposta de dansa immersiva i interactiva de Carles Castaño Oliveros / Sau-Ching Wong que fusionarà cossos humans amb estructures 3D al Tantarantana, i Història de l’amor (del 18 al 20 de juliol), d’Agrupación Señor Serrano, especialistes a explicar històries amb paraules, imatges i objectes. Al Teatre Lliure de Gràcia. 

TOTS ELS PÚBLICS
Al Grec hi ha espectacles pensats especialment per a nens i nenes, com ara Fènix. L’ocell de foc (10 i 11 de juliol), de La Maquiné, i Marceline (18 de juliol), de La petita malumaluga, que es faran al SAT! Sant Andreu Teatre i es recomanen a partir de 6 i 4 anys, respectivament, i d’altres que s’adrecen, alhora, a públic de totes les edats. 

Aquests darrers, sigui per la posada en escena o una durada més curta de l’habitual, encaixen tant per als infants com per als adults. És el cas de Sardana Superstar (del 2 al 6 de juliol), d’Arnau Tordera I, que unirà el teatre musical i la música de cobla al Teatre Condal constituint una autèntica revolució; L’espai alliberat (8 de juliol), de l’artista visual i sonor Llorenç Barber, que interpretarà un dels seus singulars concerts de campanes als Jardins de Rubió i Lluch acompanyat per músics locals; Tenet (11 i 12 de juliol), d’Eunoia Kolektiva, al Mercat de les Flors, amb vuit acròbates i un músic a escena desafiant la gravetat; Reencarnacions II: Reflectir (19 de juliol), de Núria Andorrà, un concert de percussió a la Fundació Joan Miró inspirat en l’obra d’Hugo Roelandt, una gran figura de l’avantguarda belga dels anys setanta, i La nit del músic alt (25 de juliol), d’IndiGest, Banda Municipal de Barcelona i José Rafael Pascual-Vilaplana, un musical sobre el gènere del musical, al Teatre Grec.

INTERNACIONAL
Venen de fora i, sovint, no tenen llengua o s’acompanyen de sobretítols perquè tothom els pugui entendre. Aquests espectacles són un dels caramels del festival, perquè permeten gaudir, des de Barcelona, del millor de les arts escèniques en l’àmbit internacional. Són també un gran reclam per al públic visitant, que hi troba l’oportunitat d’esfondrar sense esforços la barrera idiomàtica.

Configuren l’itinerari el programa doble U. (un canto) / Save the last dance for me (28 i 29 de juny), al Mercat de les Flors, dedicat al coreògraf italià Alessandro Sciarroni, que es mou entre la performance, les arts vives i la investigació teatral; A plot / A scandal (10 i 11 de juliol), en què l’artista, coreògrafa i directora Ligia Lewis desafiarà les visions més convencionals del cos en una exploració sorprenent a La Caldera; The Brotherhood (11 i 12 de juliol), de Carolina Bianchi Y Cara de Cavalo, al Teatre Lliure de Montjuïc, que indaga en els orígens de la misogínia i la violència sexual; My Fierce Ignorant Step (12 i 13 de juliol), del coreògraf minimalista grec Christos Papadopoulos, al Mercat de les Flors, amb deu ballarins reivindicant l’eufòria de viure; In a Landscape / The Blue Notebooks (15 de juliol), del compositor alemany Max Richter, capaç de connectar la tècnica clàssica i la tecnologia electrònica al Teatre Grec, i Medea’s Kinderen (21 i 22 de juliol), del director, escriptor i cineasta Milo Rau / NTGent, al Teatre Lliure de Montjuïc, que, un cop més, examinarà la violència a l’escenari. Ara, infligida o patida pels nens.

Hi ha un Grec per a cadascú. Troba’n el teu.

CONTINUA LLEGINT: Circ contemporani, música i dansa, a la inauguració del Grec 2025

Comparteix aquest contingut