Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Blog

Tres joves a descobrir: Lalinea, Andrea Bel i Antes Collado

dv. 14/05/2021 | 11:15 H

Per Andreu Gomila

El Grec 2021 és el festival dels grans noms del moment, però també és el lloc on descobrir nous artistes i companyies que comencen amb força i que mereixen que els donem una oportunitat. No ho tenen gens fàcil, en un context ple d'incerteses i amb una pandèmia pel mig. És el cas de la companyia Lalinea i d'Andrea Bel i Antes Collado. Tres noms que, sovint des dels marges, s'estan fent un lloc en l'escena catalana.

1. Antes Collado – 'Zoo!'
Per molts, el coreògraf i ballarí manxec resident a Barcelona Antes Collado és un desconegut, però desperta admiracions per allà on passa. A l'últim Sismògraf, la peça 'Crisálida' va ser de les més aplaudides. No debades, des que la va estrenar el 2017, ha estat a la Biennale di Venezia, la Quinzena Metropolitana de Barcelona, el Beijing Dance Festival, el Festival Dansa-València, el Cádiz en Danza, el Jerusalem International Dance Week i la Nuit Blanche de Brussel·les. Al Grec 2021, hi podrem veure la seva última creació, 'Zoo!', un projecte en el qual estudia les fronteres entre l'animal i l'humà tot recordant els macabres zoos humans de fa un segle. La singular manera de defugir les convencions i el lligam amb les arts plàstiques són  marca de la casa.

Ensayo de Zoo! en Graner | 27.04.2021 from Antes Collado on Vimeo.

2. Lalinea – 'José y la Barcelona disidente'
Nascuda als marges de l'Institut del Teatre, Lalinea és la companyia resident del Teatre Lliure aquesta temporada, gràcies als ajuts a la creació Carlota Soldevila. Al març, van presentar una primera aproximació de la seva feina, centrada a elaborar un recorregut per descobrir la Barcelona de la dissidència sexual i de gènere dels anys 70 i 80 del segle XX. Prenen com a punt de partida fets reals per construir realitats escèniques que transitin de la vivència individual a l'experiència compartida. D'aquí que a 'José y la Barcelona disidente' ens mostrin la vida de José Tenorio, un trans dels anys 70 que, lluny de la popularitat d'Ocaña, va gaudir i patir la ciutat de l'època. El seu personatge és un germà de l'avi de la directora de l'espectacle, Úrsula Tenorio, mort de sida el 1993. 

3. Andrea Bel – 'Annobón'
Fa molt poc que es va llicenciar a l'Institut del Teatre, s'ha format a la Theatre Academy de Hèlsinki i ha treballat amb els Rimini Protokoll. Al Grec 2021, firma la direcció, amb Recaredo Silebo Boturu, d''Annobón', la dramatúrgia de la novel·la 'Arde el monte de noche', de l'escriptor de Guinea Equatorial Juan Tomás Ávila Laurel. Andrea Bel ha fet una acostament seriós a la tradició africana i fa uns mesos, amb Ricard Boyle (l'actor que ara protagonitza 'Annobón') va presentar 'Tant de bo fos blanc' al festival Africa Moment del Mercat de les Flors: una peça sobre els complexos que pateixen les persones negres, algunes de les quals decideixen emblanquir-se la pell. Com a directora en solitari, va estrenar 'Diu el nen que ha vist un cérvol' el 2020 a la sala Dau al Sec.
 

Ojalá fuera blanco · Ricard Boyle & Andrea Bel (teaser) from AFRICA MOMENT on Vimeo.

SEGUEIX LLEGINT: Mathias Enard: “'Carrer Robadors' té un ressò bastant interessant en l'actualitat”

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades