Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Notícies

El Grec 2020 continua a les sales de la ciutat

dt. 08/09/2020 | 14:15 H

Qui ho ha dit que el Grec 2020 s'ha acabat? Moltes coproduccions del Festival de Barcelona que no es van poder estrenar a causa de les limitacions que, des del març passat, va imposar el confinament per la covid-19 s'estrenen ara als teatres de la ciutat. Winnipeg és la primera que veurem, però n'hi haurà moltes més.

És el que s'ha batejat amb el nom de De Grec a Grec, una iniciativa que perllonga el festival en el calendari i fa que tot allò que s'havia estat preparant des de fa mesos curosament però que no es va poder veure arribi finalment al públic. La iniciativa dona sortida a uns espectacles de visió imprescindible i aporta un glop d'aire a unes sales (bona part de les quals són sales de proximitat) que han estat còmplices imprescindibles de la programació d'enguany i que han patit de manera severa les conseqüències de la crisi sanitària. I és que una bona part dels projectes tenen a veure amb el tema original del festival d'enguany, l'escena de l'Amèrica Llatina, i han estat cuinats entre sales, directors i autors d'una riba i l'altra de l'Atlàntic o bé toquen temes que hi tenen a veure.

Veniu al Teatre Akadèmia i veureu, per exemple, Winnipeg, títol del muntatge i nom d'un vaixell que, cap al final de la Guerra Civil espanyola, van noliejar el poeta Pablo Neruda i altes autoritats del govern de Xile per portar a Amèrica refugiats espanyols que havien fugit del franquisme. L'obra, que parteix d'un còmic, té dramatúrgia de Laura Martel i direcció escènica de Norbert Martínez.

Entre els espectacles coproduïts pel Grec hi ha també la proposta de l'autora nascuda a Costa Rica i resident a Barcelona, la Denis Duncan. Durant la seva residència a la Sala Beckett va posar en peu una obra que ha escrit i dirigeix: El combat del segle, la història d'un boxador nord-americà que arriba a la Barcelona de primers del segle XX i reviu els combats que ha lliurat, en l'esport i en la vida. Del 21 d'octubre al 21 de novembre, teniu el ring muntat a la Sala Beckett

I, del 2 al 31 d'octubre a La Villarroel i també amb l'etiqueta del Grec Festival de Barcelona, podreu veure Els gossos, un muntatge escrit i dirigit pel dramaturg argentí Nelson Valente i interpretat entre altres per Mercè Aránega sobre una dona que es pregunta per la seva existència i acaba incendiant la vida de tota la família. També el Teatre Romea acull una producció (del 12 al 29 de novembre) amb molt a veure amb l'Amèrica Llatina: una versió escènica de Pedro Páramo, la novel·la de Juan Rulfo. El dramaturg és Pau Miró, la direcció va a càrrec de Mario Gas i les interpretacions, de Pablo Derqui i Vicky Peña.

La llista de propostes que veurem en els pròxims mesos encara és molt més llarga i inclou musicals creats a partir d'històries universals com un El màgic d'Oz dels nostres dies. Signa la producció la companyia La Brutal i dirigeix David Selvas, responsables d'una proposta apta per a espectadors de totes les edats o gairebé. També trobareu en la llista d'espectacles reprogramats reflexions sobre la mitificació dels cossos dels esportistes i la ideologia a partir del moviment (no us perdeu a la Sala Hiroshima The National Body, de Pau Masaló, del 13 al 15 de novembre), a més de moltes propostes més en espais com la sala Àtrium (Lo único que necesita una gran actriz es una gran obra y las ganas de triunfar; del 17 al 21 de març del 2021), La Badabadoc Teatre (El apellido comienza conmigo; del 6 al 24 de maig), la Nau Ivanow (La ruta de la palta; del 9 al 13 de desembre) o la Sala Versus Glòries (Fuera del juego, del 28 al 30 de maig del 2021).

En el marc de la Biennal de pensament 2020, es reprogramaran els espectacles de l'apartat Creació i museus, un conjunt de propostes en els quals creadors i creadores relacionats amb les fàbriques de creació de la ciutat entren en contacte amb els museus i institucions culturals de Barcelona i ofereixen muntatges de teatre, dansa, circ o música. Esteu al cas, entre el 13 i el 19 d'octubre, ja que podreu recuperar els espectacles, unes propostes d'alt interès que no es van poder arribar a posar a punt per a les dates d'estiu. Recordeu, també, que el cicle de propostes Escenes singulars, uns esdeveniments escènics creats per a un seguit d'espais, diferents i poc usuals, s'aniran recuperant a poc a poc. D'entrada, el 16 i 17 de setembre, en un terrat del barri del Poble-sec, tindreu a Belén Maya i Fernando L. Parra reflexionant a ¿Y después? sobre la vida en comunitat mitjançant el moviment. L'espectacle ha estat reprogramat dins del cicle Terrats en Cultura, que porta propostes escèniques als terrats de la ciutat. Els dies 2 i 3 d'octubre, a més, podrem veure de manera itinerant les altres set propostes d'Escenes singulars, que s'estructuren en tres rutes per carrers, places i espais inusuals del Poble-sec i Montjuïc.

Encara hi ha moltes propostes més que perllongaran el Grec 2020 fins a l'estiu vinent. Si voleu descobrir quins altres espectacles formen part del De Grec a Grec i es representaran pròximament amb la marca del festival, consulteu el web del Grec Festival de Barcelona.

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades