Barcelona cultura

Noticies

El Grec de l'esperança i les emocions ven el 95 % d'entrades i arriba a un públic més ampli

dv. 31/07/2020 | 08:15 H

El Grec 2020 Festival de Barcelona tanca una edició atípica que ha estat marcada per la crisi sanitària però, especialment, per les emocions que ha despertat la convocatòria entre el públic i els artistes. S'han venut el 95 per cent de les entrades disponibles (amb aforaments limitats) però les retransmissions i les propostes virtuals han aconseguit que el festival, centrat en el talent local, arribés a un públic més ampli que en edicions anteriors.

Francesc Casadesús, director del Grec Festival de Barcelona, ha fet balanç, en una roda de premsa de tancament del festival que, de fet, no ho és en un sentit estricte, ja que dues de les tres potes del Grec d'enguany (Grec Festival, Grec en obert i De Grec a Grec) segueixen, a hores d'ara, ben vives.

La d'enguany ha estat l'edició de l'esperança i els sentiments. El Grec va ser l'únic festival de les seves característiques que va mantenir l'aposta per continuar endavant i no anul·lar la convocatòria. La decisió de no rendir-se ha estat un bàlsam i un senyal d'esperança per a una professió, la de les arts vives, profundament afectada per la pandèmia.

Més a prop del públic

El festival ha proporcionat una alenada d'esperança a actors, actrius, músics i professionals de la dansa o el circ, però també a uns espectadors que s'han bolcat en la convocatòria d'enguany. El mateix dia que es posaven les entrades a la venda mitjançant el web del Grec, prop de 30.000 usuaris van accedir a la pàgina de venda d'entrades, una xifra clarament superior als prop de 8.000 que ho havien fet en anys anteriors el primer dia de venda de localitats.

I és que els espectadors i espectadores tenien fam de circ, dansa, música i teatre i no han tingut cap problema en respectar escrupolosament les mesures de seguretat de l'organització atenent els criteris marcats per les autoritats sanitàries. En funció d'aquests criteris, l'aforament dels espais s'ha reduït fins a un terç. En total, s'han posat a la venda en l'edició d'enguany prop de 26.000 localitats, de les quals la meitat corresponien al Teatre Grec. D'aquest total d'entrades, s'ha venut al voltant del 95 per cent, una xifra que, malgrat el seu caràcter positiu, no es pot comparar de cap manera amb l'assolida en altres edicions a causa del caràcter excepcional del Grec 2020.

Aquestes circumstàncies excepcionals han obligat a buscar fórmules alternatives a les representacions tradicionals i, per tant, enguany s'ha creat la secció Grec en obert, on s'assajaven nous formats però també es propiciava la possibilitat que es veiessin obres, lectures dramatitzades, xerrades i taules rodones de manera virtual, és a dir, mitjançant la xarxa o les emissions televisives. I és que betevé com a mitjà de comunicació oficial del festival, i també les emissores de ràdio i televisió de la CCMA han tingut un paper importantíssim a l'hora d'acostar al públic els espectacles del Grec. Es calcula que aquestes retransmissions televisives van ser seguides per prop de 130.000 espectadors, als quals caldria afegir els 26.000 que van comprar entrades per a les propostes presencials i els prop de 15.000 que han seguit fins ara les activitats virtuals del Grec en obert. I diem "fins ara" perquè una part dels continguts del Grec en obert, entre els quals enregistraments de taules rodones i xerrades, experiències intergeneracionals de narració d'històries o rutes per la ciutat en forma de podcast, seguiran a disposició dels espectadors i espectadores durant tot el mes d'agost.

El Grec continua

Perquè el Grec 2020, com dèiem, no s'ha acabat. En els pròxims mesos, l'etiqueta del Festival de Barcelona seguirà apareixent en festivals catalans i escenaris barcelonins. Aquelles produccions del Grec Festival de Barcelona que, a causa de les circumstàncies, no van poder quedar enllestides a temps per ser vistes al Festival es veuran durant la temporada següent en l'apartat De Grec a Grec, que inclou una trentena de produccions. Vint-i-cinc es veuran entre setembre i juny de 2021 i les altres cinc entraran a formar part de la programació de la pròxima edició del Grec.

El talent local ha estat enguany el gran protagonista d'aquesta festa escènica que és el Grec Festival de Barcelona. I ha trobat una rebuda excepcional per part d'un públic que buscava més aplaudir el talent, la dedicació i l'esforç dels artistes de casa que no pas fer grans descobriments de l'escena internacional.

El Grec 2020 ha estat, finalment, la demostració que, amb totes les precaucions necessàries i mantenint les mesures de seguretat, és possible tornar a obrir els escenaris de música, teatre, dansa o circ de manera segura.

L'organització del Festival ha volgut expressar l'agraïment als artistes per la seva voluntat de seguir pujant als escenaris, al personal tècnic i administratiu de l'ICUB i de  les sales i recintes on s'ha ofert programació i també al públic, que ha assistit incondicionalment a les propostes del Grec i s'ha comportat amb el màxim civisme. Igualment, l'organització ha expressat el seu agraïment a totes les empreses patrocinadores que han volgut acompanyar el Grec 2020 "més enllà de les xifres i la seva visibilitat de marca".

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades