Concert "Mil veus per a Víctor Jara"

Música

Mil veus per a Víctor Jara

Memòria i futur 50 anys després del cop d’estat

Anna Tijoux, Javiera Mena, McMillaray, Rusó Sala, Sílvia Tomàs

+ una banda dirigida per Marina Alcantud i Borja Penalba. Convidats especials:

Inti Illimani Histórico

Repertori Víctor Jara

 

L’avinguda de la Catedral serà l’escenari d’una de les nits més especials de la Mercè, una producció que ha comptat amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i el Govern de Xile, i que és un reflex de la bona entesa entre tots dos països, d’una relació assentada en la defensa comuna del progrés i de la llibertat, i en la necessitat de recordar les persones que, des de diferents àmbits i posicions, van lluitar contra règims autoritaris i repressors.

Víctor Jara és un referent internacional de la cançó protesta dels anys 60 i primers dels 70 i un dels pilars de la música llatinoamericana. Ambaixador cultural del govern de Salvador Allende, Jara va posar veu i música a les reivindicacions del poble xilè; una audàcia que el va condemnar quan les Forces Armades xilenes van ocupar el Palau de la Moneda, a Santiago. L’autor de cançons com El derecho de vivir en paz va ser torturat i assassinat a l’antic Estadio Chile, rebatejat com Estadio Víctor Jara amb el retorn de la democràcia, dues dècades més tard. I ara que es compleixen 50 anys d’aquell terrible cop d’estat, Mercè Música ret un tribut a Jara en un concert que reunirà cantants xilenes i catalanes, una banda de set músics creada per a l’ocasió, i uns convidats d’excepció, representants d’aquella generació històrica.

Mil veus per a Víctor Jara compta amb artistes de perfil divers. Anna Tijoux, xilena filla d’exiliats que viu a Barcelona, cantant, compositora i rapera, acumula premis i nominacions amb cançons que parlen de veritat, justícia i memòria. La també xilena Javiera Mena, resident a Madrid, és cantant, compositora i productora, una icona pop queer; toca el piano, el baix, la guitarra i la flauta i fa indie electropop, mentre que Mc Millaray, jove xilena, filla d’una parella de rapers, es declara rapera maputxe i activista per als drets d’aquest poble indígena, el més nombrós de Xile.

Per part de Catalunya, hi actuaran Rusó Sala, cantautora i directora de cors que defineix la seva música com a mediterrània i deutora de Rosa Zaragoza, i que al Barnasants 2017 va fer un concert amb repertori íntegre de Víctor Jara; i Sílvia Tomàs, cantautora de família xilena que escriu poemes i cançons sobre la injustícia, la naturalesa, la humanitat i l’amor. Tomàs reconeix la influència d’Atahualpa Yupanki en la seva obra.

Les veus d’aquestes cinc dones estaran acompanyades per la banda que Borja Penalba (guitarres, percussió menor, acordió i veus) i Marina Alcantud (piano, teclats i veus) han reunit per a 1.000 veus per a Víctor Jara, i que es completa amb Moi Bautista (baix elèctric, mini-baix acústic i veus), Tere Núñez (guitarres, percussió i veus), Jordi Ortolà (bateria, pad i percussió), Tobal Rentero (guitarró, charango, llaüt, moxenyo i flautes) i Lucía Zambudio (guitarra elèctrica i veus).

Inti Illimani Histórico també passarà per Barcelona per afegir-se al tribut a Víctor Jara. Amb Horacio Salinas (veu i guitarra) al capdavant, aquesta formació, propera en ànima i en repertori a Víctor Jara, està formada per Horacio Durán (guitarra, charango), Danilo Donoso (veu, bateria, percussió), Fernando Julio (veu, baix, contrabaix, guitarrón), Camilo Salinas (acordió, teclat), José Seves (veu, guitarra, percussió) i Hermes Villalobos (veu, flauta, quena). Si les cinc cantants de Mil veus per a Víctor Jara representen la societat actual xilena, Inti Illimani Histórico representen la de Jara i Allende. La memòria i la veu d’una generació valenta que la repressió no va fer callar.

Anar al final del mapa

Llista de punts que es mostren al mapa

    Anar al principi del mapa
    • Avinguda de la Catedral, 1
    • Ciutat Vella
    • el Barri Gòtic
    • 08002 Barcelona

    Altres activitats al mateix espai i dia