Els submarins de Barcelona

11 octubre, 2011 | Insòlit

A Barcelona podreu trobar submarins repartits per tota la ciutat. N’hi ha que fins i tot formen part de llegendes locals, com la que corre pel barri de la Barceloneta que diu que un dels gegants del barri, el pescador Pep Barceló, va arribar des de l’Atlàntida a bord de l’Ictineu de Narcís Monturiol per casar-se amb Maria la Néta. De fet, l’aparició de submarins a la realitat de la ciutat sembla que respon a un homenatge a aquest català il·lustre. Si seguiu llegint l’entrada descobrireu on podeu trobar aquestes màquines, distribuïdes arreu de la ciutat.

La platja és un bon lloc per trobar-ne. A la del Poblenou, per exemple, n’hi ha un. Tot i que tan sols s’intueix al paisatge, el submarí no costa gaire de trobar. Cal remarcar, però, que tot i que la sensació que transmet és la d’un submarí que emergeix de la gespa, les peces, en realitat, són fragments d’un antic vaixell recuperat de les platges del Poblenou, arran de les obres olímpiques. Els paisatgistes van decidir col·locar diverses peces d’aquell vaixell mig enterrades i separades aproximadament uns 30 metres entre si. La peça en qüestió, la que imita un submarí, és una xemeneia amb uns tubs de ventilació. El llibre Petits paisatges de Barcelona (Pòrtic, 2003), editat per l’Institut del Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida, esmenta que el periodista Joan Subirà va escriure, a l’aleshores diari Avui, que feia “la impressió d’un paisatge de naufragi que hagi emergit del fons del mar al cap dels segles de conviure amb els peixos…”. Entre la platja de la Mar Bella i la de la Nova Mar Bella també hi ha una construcció que recorda un submarí. Es tracta de l’edifici d’un restaurant que recorda una d’aquestes naus que emergeix parcialment de l’aigua. El podreu trobar a l’espigó de Bac de Roda, i el fet de trobar-se prop del mar n’accentua la sensació.

Deixant de banda aquests fets més aïllats, hi ha altres submarins repartits per la ciutat. En aquests casos, però, sí que es tracta de submarins reals que serveixen per decorar racons de la ciutat. Probablement, un dels més coneguts és el del CosmoCaixa, de l’Obra Social “la Caixa”, que l’any 1986 va cedir a aquesta entitat l’aleshores ministre de Defensa, Narcís Serra. Aquest submarí és conegut pel nom popular de Tiburón i tenia capacitat per a sis persones i tot i provenir de l’Exèrcit no va fer mai la guerra i s’ha passat gairebé tota la seva vida fent una funció decorativa. Malgrat que durant els primers anys estava obert al públic, actualment es pot veure a l’exterior del museu, al costat de la ronda de Dalt, situat sobre uns pedestals.

Font imatge Museu de Cera

Al Museu de Cera també hi ha una reproducció d’un submarí. En concret, la d’una batisfera, un model de submarí desenvolupat als anys trenta que consisteix en una esfera d’acer segellada i unida al vaixell mitjançant una sirga. El del Museu de Cera respon a una al·lusió del mateix museu a la figura llegendària de Jules Verne, ja que, segons la responsable del mateix museu, qui va construir la reproducció es podria haver inspirat en aquest model de submarí per incloure’l al museu.

Autor X. Agramont Cruanyes

Pel que fa al submarí més típic de casa nostra, cal reivindicar l’Ictineu, el model ideat per Narcís Monturiol l’any 1858 i del qual, des d’aleshores, se n’han desenvolupat tres versions, l’Ictineu I, el II i el III; les dues primeres s’exposen per diversos racons de Barcelona. De l’Ictineu I en tenim dues mostres, una en forma de monument al triangle que compon la cruïlla de carrers entre Diagonal i Provença, projectada per l’escultor Josep Maria Subirachs, inaugurada l’any 1963 i promoguda per la Mútua Metal·lúrgica, propietària de l’edifici que hi ha en aquesta cruïlla. De l’Ictineu I, a més, en tenim una altra reproducció a mida real al jardí del Museu Marítim de les Drassanes Reials. L’Ictineu II és el que normalment es pot visitar als jardins del Maremàgnum, però que actualment s’ha retirat del seu lloc habitual durant una temporada a causa d’unes reparacions que se li han de fer per uns desperfectes.

Autor J.Puig/P.Vivas

Autor A. Ibáñez Gomara

Tots dos submarins són unes rèpliques creades per fer de decorat per a la pel·lícula Monturiol, el senyor del mar, de Francesc Bellmunt (1993). Aquestes rèpliques de mida natural no responen a reproduccions exactes dels originals. Els models originals dels dos primers Ictineu, però, els podreu trobar al Museu Marítim de Barcelona i és que són peces que es van construir als tallers de les drassanes, anys enrere. L’Ictineu III de moment és un prototip i, si en voleu saber més, podeu entrar al web de l’empresa que l’està desenvolupant.