Auca del noi català, antifeixista i humà

Autor/es
Pere Català i Pic i Josep Obiols (il·lustració)
Coedició amb
Libros del Zorro Rojo
Col·lecció
Barcelona Beceroles

En plena Guerra Civil, el Comissariat de Propaganda de Catalunya va inaugurar la seva col·lecció infantil amb l’Auca del noi català, antifeixista i humà, com una resposta artística i poètica, de caire popular, a les dificultats extremes que patia la Segona República.

L’Auca repassa en quaranta-vuit vinyetes bicolors la vida d’un vailet modèlic, en Germà, des que neix un 19 de juliol —coincident amb el cop d’Estat a Barcelona a mans dels nacionalistes— fins que és enviat al front de Madrid. Mitjançant rodolins, del fotògraf i editor Pere Català i Pic, en Germà difon consells i moralitats en el marc quotidià del que es considerava ser «un bon jan, republicà i català». En aquesta obra singular, destaca el compromís polític i ciutadà de la Catalunya republicana recolzat en l’ideal de bellesa que el noucentisme considerava fonamental en l’educació.

Les il·lustracions del mestre Josep Obiols, «l’home cívic», que van servir com instrument de propaganda a l’estranger en contra del feixisme, són una mostra del seu compromís a favor de l’ensenyament i la cultura en català.

Infantil
Història
Cultura
Guerra Civil
República
Il·lustració

Pere Català i Pic

Va néixer a Valls, Alt Camp, el 1889. Va ser fotopublicitari i cap tècnic de la secció d’Edicions del Comissariat de Propaganda. És l’autor d’«Aixafem el feixisme», el cartell més emblemàtic editat per l’oficina republicana. Va col·laborar en revistes com Mirador, Revista Ford i PubliGraf. Va morir a Barcelona el 1971.

Josep Obiols

Va néixer a Barcelona el 1894. Va ser un pintor, dibuixant i gravador considerat «l’artista més representatiu del noucentisme». És autor de cartells com «Auca del noi català, antifeixista i humà» (l’origen del llibre homònim) i «Ja sou de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana?». Va morir a Barcelona el 1967.

Dades tècniques

  • Idioma de publicació: Català
  • Any: 2024
  • Pàgines: 80
  • Coberta: Tapa dura
  • Format: 17x19 cm
  • ISBN Ajuntament: 978-84-9156-571-0
  • ISBN Editorial: 978-84-125705-9-5

Preu

14.90€

Punts de venda

Punts de venda en línia

Dossiers de premsa

Títols relacionats