Barcelona, gener de 1939. La caiguda

Autor/es
Francesc Vilanova Vila-Abadal

Després de Viena (març del 1938) i abans de Praga (març del 1939), Barcelona va ser la segona gran ciutat europea que va caure —va ser liberada, en el llenguatge del feixisme espanyol— en mans d’un règim feixista, com era el dels revoltats contra la Segona República Espanyola, encapçalats pel general Francisco Franco, en el marc de l’anomenada «guerra civil europea» del segle XX (1914-1945).

Aquesta és la crònica de la caiguda i l’ocupació de Barcelona, a partir de testimonis escrits, documentals i gràfics, i de com, una vegada sotmesa, es va convertir en l’escenari de la celebració d’altres victòries franquistes: la caiguda de Girona, la de Madrid, la fi de la guerra. Però és, en molt bona part, la crònica documental i gràfica dels vencedors i dels ciutadans que van sortir a rebre’ls als carrers i les places principals de la ciutat. La ciutat vençuda —la de les tropes republicanes i civils en retirada, la dels ciutadans que es van tancar a casa i no van baixar als carrers o sortir als balcons— va desaparèixer de l’escenari.

El silenci es va estendre sobre els barris, els carrers i homes, dones i infants que en van sortir derrotats. A la fi, aquell hivern del 1939, només els vencedors civils i militars van deixar testimoni gràfic del seu triomf, del seu retorn al poder municipal i de l’aclaparadora venjança que van desplegar.

Política
Ciutat
Història
Franquisme
Guerra Civil
Segona Guerra Mundial

Què en diuen

"Un dels capítols més fascinants de Barcelona, gener de 1939. La caiguda de l’historiador Francesc Vilanova i Vila-Abadal és, precisament, aquell que mostra i documenta què es va dir, que es va fer i a qui es va convidar al Desfile de la Victoria celebrat el 21 de febrer."

"Francesc Vilanova: "Els franquistes es veien com a alliberadors d’una societat segrestada pel catalanisme” "

"El llibre recull una crònica gràfica de la victòria i dels guanyadors de la guerra, dels nous amos de la ciutat, els seus uniformes, els seus símbols i cerimònies d’ocupació i celebració de la “liberación” i la fi de la guerra."

"El historiador Francesc Vilanova reúne en un libro numerosas fotografías que avalan el discurso franquista de la caída de la capital catalana en manos del ejército rebelde. "

"Un magnífico libro, documentado como ningún otro hasta ahora, presenta una exhaustiva crónica de aquellos hechos."

Dades tècniques

  • Idioma de publicació: Català
  • Any: 2023
  • Pàgines: 250
  • Edició: 2
  • Coberta: Tapa dura
  • Format: 24 x 27 cm
  • ISBN Ajuntament: 978-84-9156-444-7
  • Distribuïdor Editorial: Xarxa de Llibres

Preu

25.00€

Punts de venda

Dossiers de premsa

Títols relacionats