La Unió Cooperatista Barcelonesa 1901-1977

Intel·ligència col·lectiva a l’Esquerra de l’Eixample

Autor/es
Marc Dalmau Torvà

La Unió Cooperatista Barcelonesa va ser la cooperativa obrera de consum més important de la ciutat. Situada a la barriada Batlló de l’Eixample, es fundà el 1927 com a resultat de la fusió de dues entitats més antigues, amb l’objectiu d’estendre el radi d’acció de l’alternativa cooperativa a la societat.

La seu emblemàtica de la cooperativa al carrer d’Urgell 176-180 s’inaugurà el 1931, i fou un nucli fonamental de sociabilitat, cultura popular i lleure del barri i de la ciutat. Durant la dècada de 1930 i 1940, la cooperativa obrí tres sucursals més i arribà als 2.000 associats, representant el consum de més de 7.000 persones de l’Esquerra de l’Eixample, Les Corts i El Raval. Més tard, el 1962, enmig d’una crisi econòmica en el marc de la dictadura franquista, l’edifici fou venut a l’església i «convertit» en la Parròquia de Sant Isidor. La cooperativa acabà desapareixent, i també la seva memòria.

El projecte de recerca que ha impulsat el llibre forma part d’un esforç mancomunat de recuperació de la memòria i del patrimoni obrer protagonitzat pel teixit social i veïnal de l’Esquerra de l’Eixample i pel moviment cooperatiu de la ciutat. Un llibre que cerca recuperar i dignificar la importància d’aquell tipus de pràctiques i institucions per entendre el present i la història col·lectiva del barri.

Barris
Història
Societat
Districte
Eixample
Cooperativisme
Història
Lluites veïnals

Dades tècniques

  • Idioma de publicació: Català
  • Any: 2024
  • Pàgines: 60
  • Format: PDF
  • ISBN Ajuntament: 978-84-9156-587-1

Preu

0.00€

Títols relacionats