Eix patrimonial i científic

Reforç dels usos científics

El Castell dels Tres Dragons, l’Hivernacle, l’Umbracle i el Centre Martorell d'Exposicions es consolidaran com un eix d’equipaments d’alt valor científic i patrimonial. 

La banda sud del parc de la Ciutadella que ressegueix el passeig Picasso concentra alguns dels edificis i equipaments més emblemàtics i reconeixibles del parc (Castell dels Tres Dragons, l’Hivernacle, l’Umbracle i el Centre Martorell d'Exposicions) que conformen un eix d’alt valor patrimonial i en els quals els usos científics i culturals es veuran reforçats.

Rehabilitació dels Tres Dragons

Dissenyat per contenir el principal restaurant de la fira durant els mesos que va durar l’Exposició Universal de 1888, el Castell dels Tres Dragons avui dia forma part del Museu de Ciències Naturals. En aquest edifici es troben les col·leccions, a més de l’àrea científica i de recerca del museu.

Un castell a la ciutat

Ubicat en un extrem del parc de la Ciutadella, el Castell dels Tres Dragons havia de funcionar com a reclam arquitectònic i com a cafè restaurant durant els mesos que va durar l’Exposició Universal de 1888. Tot i això, alguns problemes durant l’execució de les obres van fer que Lluís Domènech i Montaner abandonés el projecte i l’acabés un altre arquitecte quan ja quedava poc temps per clausurar la fira. Malgrat l’èxit relatiu dels inicis, ben aviat el Castell dels Tres Dragons, que va adoptar el nom d’una obra teatral de Serafí Pitarra, es va convertir en un emblema de la Barcelona modernista.

Ànima modernista i científica

El Castell dels Tres Dragons reuneix alguns dels trets més característics del modernisme català: la construcció de maó vist, la forma majestuosa i fantasiosa (en aquest cas, un castell de planta quadrada amb quatre torres), l’ús de ferro forjat i de ceràmica per a la decoració, etc.

L’edifici ha tingut diversos usos des que es va construir: pocs anys després de la fi de la fira es va reobrir com a Museu d’Història i l’any 1920 es va readaptar per contenir el Museu de Zoologia. Actualment és una de les cinc seus del Museu de Ciències Naturals i es dedica a la recerca, conservació i divulgació de les col·leccions del museu, a més de la publicació d’obra especialitzada. Bona part de les seves dades són accessibles en línia a través del portal Global Biodiversity Information Facility.

Reforç dels usos científics

El Castell dels Tres Dragons, l’Hivernacle, l’Umbracle i el Centre Martorell d'Exposicions es consolidaran com un eix d’equipaments d’alt valor científic i patrimonial. 

  • logo ajuntament de barcelona
  • logo gene
  • logo esp1
  • logo esp2
  • logo upf
  • logo ub
  • logo uab
  • logo cisc
  • logo bist
  • logo pasqual maragall