El viaducte de Vallcarca

C Gomis, 2

Quatre lleons alats coronen la gran estructura de formigó armat amb ferro que sorprèn tot aquell que arriba per primer cop al barri de Vallcarca i els Penitents. És el viaducte de Vallcarca, un pont que uneix els dos cims d’aquest barri i que ofereix una vista impressionant de la ciutat fins al mar.

Un barri entre turons

El barri de Vallcarca i els Penitents és un dels cinc que constitueixen el districte de Gràcia, i es troba entre els turons del Coll i del Putxet. Vallcarca era un antic nucli d’estiueig on les famílies cercaven la pau que la ciutat ja no oferia. Enfilant-se per les faldes dels turons, es van edificar cases d’estiu que convivien amb les masies dels pagesos als nombrosos camps de conreus de la zona. Un paisatge que encara sorprèn els visitants quan miren cap als turons i els veuen esquitxats de petites cases construïdes amb un cert desordre urbanístic.

El pont d’unió

A una banda, el Coll, a l’altra, el Putxet, i al mig una riera que semblava insalvable, fins a la construcció del pont. El viaducte de Vallcarca és una gran obra d’enginyeria civil de l’arquitecte Miquel Pasqual Tintorer, en la qual per primera vegada es va aplicar el formigó armat amb ferro per poder cimentar una construcció a les lleres d’una riera.

D’aquesta manera, obrint el pas entre els dos turons del Coll i del Putxet, quedaven connectats vehicles i persones, els quals podien creuar de banda a banda. Això va suposar també l’obertura del barri cap a la ciutat, ja que les comunicacions es feien més fluides.

Passar pel viaducte és tota una experiència perquè hi ha una de les millors vistes de Barcelona i el mar, ja que el barri de Vallcarca i els Penitents és un dels punts més alts de la ciutat

Patrimoni cultural

  • Gràcia

    Vallcarca i els Penitents
Adreça:
C Gomis, 2
Districte:
Gràcia
Barri:
Vallcarca i els Penitents
Població:
Barcelona

El viaducte, que es plantejà per tal de sortejar la riera de Vallcarca, es construí amb formigó armat, tècnica introduïda a Catalunya el 1909. Està format estructuralment per dues grans lloses, la superior, que constitueix la calçada, i la inferior, que uneix els dos pilars mitjançant una gran biga i permet configurar a l'interior una galeria de serveis. La seva decoració és molt senzilla: té quatre conjunts de lleons alats amb l'escut de Catalunya i de sant Jordi realitzats en formigó armat. Uns pinacles d'estil sezession damunt el passamà contrasten amb els cassetons geomètrics art-déco. La barana és cega i contínua, únicament trencada per dos balcons semicirculars a manera de mirador. Els pilars de formigó estan recoberts de pedra.

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...

FES-NOS-LA SABER