L'Institut del Teatre

Pl Margarida Xirgu, 0001

Amb una història centenària i ubicat des de principis del segle XXI en un edifici modern de la Ciutat del Teatre de Montjuïc, l’Institut del Teatre és un lloc de formació emblemàtic a Barcelona. Ha format un gran nombre de generacions en les arts escèniques. A més, disposa d’una important oferta divulgativa en què s’inclouen espectacles, conferències, exposicions i festivals de prestigi internacional.

Una escola amb història

A la falda de Montjuïc, al voltant de l’emblemàtic Teatre Grec, s’obre la Ciutat del Teatre, on s’ubica des de principis del segle XXI l’Institut del Teatre.

Aquesta institució és el centre de formació de dansa i teatre més antic de Barcelona. Creat l’any 1913 per Adrià Gual amb el nom d’Escola Catalana d’Art Dramàtic, tenia la voluntat d’institucionalitzar la cultura i la intenció de modernitzar l’escena teatral catalana. L’any 1939 va adoptar el nom d’Institut del Teatre, denominació amb la qual encara es coneix, i el 1952 es va convertir en l’Escola Superior d’Art Dramàtic i Dansa. A principis dels anys vuitanta es va establir al carrer de Sant Pere Més Baix de Ciutat Vella, a l’edifici de l’actual Espai Bonnemaison, on va créixer formant les fornades d’actors que avui dia trepitgen els teatres de la ciutat, i on va romandre fins que es va traslladar a la nova seu, l’any 2000.

Mirall de la nova creació

Amb aquest trasllat, l’Institut del Teatre també va adquirir un nou estatus, el d’un centre docent, cultural, de recerca i de difusió.

Inclou l’Escola Superior d’Art Dramàtic, el Conservatori Superior de Dansa, l’Escola d’Ensenyament Secundari i Artístic i l’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle, i a més disposa del Centre de Documentació i el Museu de les Arts Escèniques, que té un dels fons documentalsmés importants d’Europa, especialitzat en teatre català i del segle d’or espanyol.

Per donar continuïtat a la intenció amb què es va fundar, l’Institut del Teatre funciona com un dels epicentres més importants de l’escena cultural a Barcelona, ja que ofereix una mostra contínua del treball artístic que les noves generacions estan duent a terme en el panorama de les arts escèniques. Per això l’any 1996 es va crear la companyia IT Dansa, que ajuda els joves ballarins a fer públics els seus projectes, així com el Festival NEO (Noves Escenes Obertes), que serveix de plataforma per donar visibilitat als nous artistes del panorama escènic actual.

Espais d'estudi i recerca

  • Sants-Montjuïc

    el Poble-sec
Adreça:
Pl Margarida Xirgu, 0001
Districte:
Sants-Montjuïc
Barri:
el Poble-sec
Població:
Barcelona

Esdeveniments

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...

FES-NOS-LA SABER