Santa Maria de Vallvidrera

None

El nucli de Vallvidrera va créixer al voltant de la parròquia rural de Santa Maria, al cor de Collserola. L’edifici actual es va aixecar a mitjan segle XVI i és d’estil gòtic tardà; tot i aixó, la fundació del temple és molt anterior: data del segle X. Des de fa deu segles, doncs, Santa Maria de Vallvidrera és testimoni de la vida d’aquest poble que l’any 1921 es va annexionar a Barcelona.

La història de Santa Maria

La primera notícia que es conserva de la fundació del temple es troba en un document de l’ any 987, que fa referència a l’església que llavors pertanyia a la parròquia de Valldoreix. Al segle XIII, Santa Maria es va escindir i constituir en parròquia independent, i al segle XVI es va aixecar l’ edifici actual, d’una sola nau i absis poligonal, que està flanquejat per un campanar de planta quadrada, segurament de la mateixa època. El cementiri adjacent és un altre espai singular: és un dels dos únics cementiris parroquials que encara es conserven a Barcelona.

L’església de la muntanya

L’església també dóna nom a tota una zona de lleure en plena natura, l’àrea de Santa Maria de Vallvidrera, un indret de gran bellesa a l’interior del parc natural on es pot passejar, menjar i gaudir del bosc i del patrimoni arquitectònic d’aquest municipi.

Malgrat les nombroses vies de comunicació que s’han obert entre la ciutat i l’antic terme de Vallvidrera, aquest segueix sent un poble muntanyenc, tranquil i aliè al rebombori de la gran ciutat.

 

Adreça:
Carrer de l'Actor Morano, 9
Districte:
Sarrià-Sant Gervasi
Barri:
Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes
Població:
Barcelona