Les Cristalleries Planell

C Doctor Ibáñez, 38

L’edifici de Cristalleries Planell és una antiga fàbrica de 1.600 metres quadrats rehabilitada com a equipament municipal que es va inaugurar al gener de 2017. Acull l’Aula de Formació d’Adults del districte, la seu del Centre de Normalització Lingüística, l’oficina de proximitat de Barcelona Activa i un espai d’entitats del districte. L’edifici conserva elements patrimonials de la façana i conté elements constructius d’alta eficiència energètica que potencien la llum i la ventilació natural.

Una façana modernista

A la cantonada formada pels carrers d’Anglesola i del Doctor Ibáñez hi ha l’edifici de les Cristalleries Planell, construït l’any 1913 seguint un projecte de Josep Graner. La façana principal, catalogada, presenta elements decoratius d’ascendència modernista elaborats amb la tècnica del trencadís.

Obres de vidre artístic

L’empresa Cristalleries Planell va ser fundada per Leopoldo Planell i Porqueras, fill d’una família de treballadors. S’hi fabricaven una gran varietat d’objectes de vidre, com ara gerros, copes, vasos i jocs de tocadors, i fins i tot làmpades que s’exportaven a Amèrica.

Constitueix un dels testimonis més significatius del passat fabril a les Corts, i va influir en el creixement del barri. Amb el temps, es va convertir en una de les fàbriques de vidre artístic més importants d’Europa, fins que va tancar el 1957, quatre anys després de la mort del fundador.

A més, les Cristalleries Planell van ser, l’any 1925, l’escenari del que es coneix com la “vaga dels nens”, una vaga infantil instigada per Francesc Pedra, amb només 11 anys, en què els nens de les Cristalleries es van rebel·lar contra els abusos i l’explotació infantil que patien.

Un projecte arquitectònic innovador

El projecte de remodelació va anar a càrrec d’Harquitectes, amb Josep Ricart com a responsable. Un projecte innovador que ajuda a optimitzar el consum energètic. Dues de les tres cares del solar van quedar definides per la façana protegida de l’antiga fàbrica. L’edifici consta de quatre plantes que s’enretiren de la façana patrimonial sud. El pati cobert resultant permet compatibilitzar edificació i patrimoni i millora les condicions de llum natural dels espais d’aulari alhora que aporta un coixí tèrmic i acústic respecte de l’entorn.
La secció de l’edifici explica el seu comportament: el control i la gestió de l’aire en condicions naturals. Els motors del moviment d’aquest aire són estrictament naturals a partir de l’ús de xemeneies solars i barrets amb efecte venturi. Finalment, per tal de millorar les condicions de llum dels patis i dotar la façana d’un material vinculat a la memòria de les Cristalleries Planell, es va introduir un bloc de vidre massís com a part del tancament mural que permet introduir llum al pati nord i captació al pati sud.

Espais urbans

  • Les Corts

    les Corts
  • Telèfon
    Tel.: 937609920
  • E-mail
    cristalleriesplanell@bcn.cat
Adreça:
C Doctor Ibáñez, 38
Districte:
Les Corts
Barri:
les Corts
Població:
Barcelona

Horaris

Observacions
Horari d'obertura
de l'edifici

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...

FES-NOS-LA SABER