Projectes europeus per a les platges de Barcelona

Recursos per millorar-ne la gestió, la qualitat dels espais i l’accessibilitat, la seguretat i el confort de les persones.
Les platges i zones de bany són part del patrimoni natural, cultural, social i històric de Barcelona, i un atractiu per als milions de persones que ens visiten cada any. Encaixar la vida quotidiana de la ciutat i les necessitats de les persones usuàries amb una demanda turística creixent, i fer-ho de forma sostenible, és fonamental per garantir la convivència d’activitats en aquests espais i, sobretot, la protecció dels seus valors.
L’Ajuntament posa al servei d’aquest propòsit diferents eines i recursos: des de la comunicació i la dinamització social per difondre el coneixement de l’entorn i de les accions que s’hi porten a terme per protegir-lo fins a la millora dels serveis i les infraestructures de les platges perquè siguin més confortables, segures i accessibles per a tothom.
En aquest sentit, des del 2024 i fins al 2026, el Pla de recuperació, transformació i resiliència de la Unió Europea —també conegut com a Fons Next Generation— permet donar un nou impuls a la transformació de les platges en aquesta línia de millora contínua.
Concretament, a través d’aquests fons, s’han impulsat diversos projectes de comunicació, dinamització social i millora de l’espai físic, tots emmarcats en el Pla de sostenibilitat turística en destinació Barcelona (PSTDB), i amb l’objectiu de promoure els valors de les platges com a ecosistemes naturals, com a patrimoni sociocultural i històric, com a espai de gaudi i com a pol d’atracció turística i d’activitats relacionades amb l’economia blava, en coherència amb el model de ciutat i la cultura de la sostenibilitat que governa l’acció municipal.
Nou impuls a la transformació de les platges
A través dels Fons Next Generation s’han impulsat projectes de comunicació, dinamització social i millora de l’espai físic a les platges de Barcelona.