Jardins de Piscines i Esports

Els parcs i jardins de la ciutat estaran tancats com a mesura preventiva per evitar la propagació de la Covid-19. Més informació

Torna

  • Jardins de Piscines i Esports - Gener 2015
  • Jardins de Piscines i Esports - Gener 2015
  • Jardins de Piscines i Esports - Gener 2015
  • Jardins de Piscines i Esports - Gener 2015
  • Jardins de Piscines i Esports - Gener 2015

Els Jardins de Piscines i Esports agrupen una superfície d'una hectàrea al barri de Sant Gervasi i esdevenen, avui, un dels espais verds amb equipaments esportius i d'oci més actius del vessant sud-oest d'aquest barri. La superfície més gran es concentra al vessant sud, a tocar del carrer de Bori i Fontestà. Es tracta d'un gran espai semicircular circumscrit per camins que delimiten, juntament amb un camí central, dues grans extensions de praderia sobre les quals se situen arbres de gran port i alçària, que confereixen zones d'ombra àmplies.

La zona ha gaudit tradicionalment d’una gran popularitat tant com a espai de passeig, d’esbarjo i oci, com per practicar-hi esport a l’aire lliure. A principis de segle va acollir la seu del Reial Club de Polo. Després, es va convertir en un complex esportiu molt utilitzat per la ciutadania.

Història

Els jardins ja gaudien d’una gran popularitat entre els barcelonins a principis del segle XX. El 1910 el Reial Club de Polo es va instal·lar als terrenys popularment coneguts com Can Ràbia, a tocar de la carretera de Sarrià. Un espai entre l’avinguda de la Diagonal i el solar on, posteriorment, s’aixecaria l’estadi de Sarrià del RCD Espanyol.
El solar, molt més gran que l’actual espai verd, agrupava camps de gespa, pistes hípiques, aparcaments, casetes de servei, espais socials i esportius, com ara pistes de tennis i zones enjardinades amb àrees de passeig. L’any 1932 el Reial Club de Polo es va traslladar al seu emplaçament actual, a l’avinguda de la Diagonal. El parc esportiu de Can Ràbia va esdevenir l’any 1935 el complex esportiu de Piscines i Esports. El RCD Espanyol utilitzava les instal·lacions esportives com a espai per fer-hi proves de selecció de jugadors o altres activitats vinculades amb el futbol.
Al recinte de
Piscines i Esports s’hi van organitzar campionats esportius escolars, olimpíades populars, ballades de sardanes, balls i revetlles. Durant la Guerra Civil va esdevenir un centre de reclutament i durant la dictadura va recuperar la seva funció com a centre privat esportiu, anomenat aleshores “Piscinas y Deportes”. La pressió veïnal va fer que, a finals dels vuitanta, l’espai tornés a recuperar l’ús públic.

 

Biodiversitat

Si hi accedim pel carrer del Doctor Fleming, veurem un petit estany semicircular amb dos desmais. Des d’aquest punt, es veu una àmplia extensió que arriba al passeig, tranquil·la i mig ombrejada.
En primer terme, trobem grans exemplars d’ombú o bellaombra (Phytolacca dioca) i tipuanes (Tipuana tipu). Si voregem l’equipament privat trobem, afilerades, palmeres (Phoenix canariensis). Al passeig central hi ha un grup de pollancres (Populus nigra), n’hi ha molts en tot l’espai del jardí, i, a l’altra banda, tipuanes. En el recorregut ens apareixeran diferents exemplars de moreres (Morus alba), palmeres i margallons (Chamaerops humilis), pins (Pinus canariensis), pebrers bords (Schinus molle) i robínies (Robinia pseudoacacia). A l’altre extrem dels jardins, just a l’accés d’un aparcament privat (Bori Fontestà amb Ganduxer),sobre una gelosia de fusta,s’emparra una parra verge (Parthenocissus tricuspidata). Els baladres (Nerium oleander) que hi creixen han superat l’estadi arbustiu i han adquirit ja formació arbòria.
Al vessant nord trobem una àrea enjardinada de forma triangular i de menor superfície, que tanca l’espai arrecerant-lo del brogit urbà. En aquest espai hi ha plantats pins blancs i alzines, que tenen als peus dels seus troncs abèlies, acants i llentiscles.

Art i arquitectura

Al subsòl d’aquests jardins hi ha el dipòsit pluvial de Bori i Fontestà, un dels dipòsits de recollida d’aigües pluvials que forma part de la xarxa municipal que gestiona els cabals d’aigua de pluja de la ciutat. També hi ha un pou de captació d’aigua que alimenta amb recursos hídrics el proper Turó Park, un dels parcs històrics de Barcelona i que es troba gairebé a tocar d’aquests jardins.

Adreça:
C Doctor Fleming, 8*14
Districte:
Sarrià-Sant Gervasi
Barri:
Sant Gervasi - Galvany
Codi postal:
08017
Població:
Barcelona
Titularitat:
Centre privat

Horaris

Altres

Gestionat per:
Dir Diagonal.


Accesos:

- Doctor Fleming / Bori Fontestà
- Doctor Fleming
- Bori Fontestà
- Ganduxer
- Santa Fe de Nou Mèxic

Adreça
C Doctor Fleming, 8*14

Telèfon

Informació:
932 022 202 Dir Diagonal

Comparteix aquest contingut