Jardí dels Drets Humans

C Foneria, 19

Els jardins suposen la recuperació d'un espai al voltant de l'illa Philips, per integrar-la a l'estructura urbana del barri de la Marina - Zona Franca.

El Jardí dels Drets Humans és un espai verd destacat del barri de la Marina – Zona Franca, al districte de Sants-Montjuïc. Està emplaçat a l’interior de l’illa situada entre el passeig de la Zona Franca i els carrers d’Amnistia Internacional, Jane Adams i de la Foneria i ocupa una superfície de més de 12.560 m2.

Història

Els jardins van ser dissenyats els anys seixanta del segle XX per la senyora Van der Harst, paisatgista i esposa de l’aleshores director de la fàbrica Philips, amb la finalitat que els treballadors poguessin relaxar-se durant el descans de la jornada laboral.
En relació amb el nom de “Jardí dels Drets Humans”, l’espai disposa de 30 punts de llum situats aleatòriament dins del recorregut que recullen els 30 articles de la Declaració Universal dels Drets Humans (Nacions Unides, 1948) i un altre punt amb una poesia de l’argentina Maria Elena Walsh, Como la cigarra, que fa referència als desapareguts de les dictadures militars de Xile i l’Argentina.

Biodiversitat

Els jardins conserven la majoria d’arbres i arbusts existents del traçat original. Molts dels arbres van ser adquirits durant els nombrosos viatges arreu del món que feia la senyora Van der Harst i incorporats al llarg dels anys als jardins.
L’any 2007 es va inaugurar una important rehabilitació d’aquest espai, que va permetre incorporar-hi nova plantació per reforçar la sensació de bosc frondós, que és l’estat al qual ha arribat la vegetació amb el pas del temps.
Arran de la rehabilitació realitzada, es van incorporar 70 exemplars d’arbres nous, així com plantes vivaces i enfiladisses per accentuar la sensació de sotabosc i es va augmentar la proporció de gespa. A prop de l’estany s’hi va afavorir la presència d’exemplars de Canna spp.
Els jardins presenten espais de gespa i d’heures, que es barregen i confonen amb la vegetació existent, plantes herbàcies i aromàtiques plantades en grup, amb un fort contrast de color, organitzades sota una forta estructura lineal en l’agrupació de parterres de nova creació.

  • Telèfon
    Tel.: 010
  • Titularitat
    Centre públic
Adreça:
C Foneria, 19
Districte:
Sants-Montjuïc
Barri:
la Marina de Port
Població:
Barcelona

Horaris

Observacions
Hora de tancament
aproximada, en funció de
l'horari solar (tanquen
quan es fa fosc, al capvespre)

Altres accessos: passeig Zona Franca, 185*219 i carrer Amnistia Internacional, 14.