El parc Central de Nou Barris

Pl Major de Nou Barris, 1

És el segon espai verd de la ciutat en superfície, un indret que convida a passejar i contemplar la riquesa vegetal que conté.

És el segon espai verd de la ciutat en superfície, amb gairebé 17 hectàrees. Un indret que convida a passejar i contemplar la riquesa vegetal que conté. Hi trobem més de 1.000 arbres de 49 espècies diferents, així com un palmerar únic a la ciutat. L’altra singularitat d’aquest parc és l’aigua, present amb fonts i grans llacs.

L’oferta d’usos del parc s’ofereix com a zona d’oci, passeig i repòs; com a zona de pas i de connexió del barri per a vianants i com a equipaments a l’interior del parc (seu del Districte, Fòrum Tecnològic Nord, Guàrdia Urbana, centres eductius i equipaments de barri).

Història

El parc Central de Nou Barris comprèn l’antic Institut Mental de la Santa Creu, que va estar obert fins a l’any 1986. Ocupava una finca de 120 hectàrees, de les quals només se’n conserva una part, i l’estructura generava patis interiors enjardinats. Actualment és la seu del Districte.

Si recorrem el parc, passarem a la vora d’altres equipaments amb molta història, com Ca n’Ensenya, una antiga masia del segle XVIII que des del 1996 és un dels equipaments del barri. També s’hi troba Can Carreras, un vell mas del segle XVII, aleshores conegut com Can Sala, actualment de titularitat municipal.

Hi podem entreveure una part de l’aqüeducte de Dosrius, que el 1870 portava aigua a Barcelona des del Maresme i del qual només es conserva un tram, convertit en un pont transitable.

Des que es va inaugurar l’any 1999, el seu encant, la grandària i els múltiples equipaments que agrupa han propiciat que sigui una zona d’estada per al veïnat dels barris amb què limita: Can Peguera, la Guineueta, el Turó de la Peira i Porta. El projecte del parc va ser guardonat amb el premi internacional d’arquitectura International Urban Landscape Award a l’edició del 2007.

Biodiversitat

La característica principal del parc és que les múltiples espècies d’arbrat que s’hi troben estan agrupades en petits grups fàcils de reconèixer i també el palmerar més gran de Barcelona. Destaquen els grans plataners del carrer del Doctor Pi i Molist, que ens obren les portes a un dels accessos del parc. També veiem distribuïdes en diferents espais terrassats un conjunt de corísies o arbres de la llana, xicrandes i tipuanes. Hi trobem exemplars de gran mida de bellaombra, pi australià, cedres blaus, alzines, xiprers i uns quants eucaliptus. Sobre els parterres s’ha disposat abundant vegetació de praderia com el cal·listèmon, l’olivella i els geranis olorosos.

També hi trobem tres grups més d’arbres florals: magnòlies, arbres de l’amor i acàcies de Constantinoble.

A més, el parc Central de Nou Barris acull la major concentració d’espècies de la ciutat, fins a 29 tipus diferents de palmeres de tot el món i un total de 157 exemplars. S’hi troba una de les palmeres que forma part del Catàleg d’arbres i palmeres d’interès local: una palmera d’Austràlia (Livinstona australis).

Si tenim en compte la procedència geogràfica, la varietat resulta força espectacular. Vingudes d’Oceania, hi trobem la kèntia de Foster, la palmera d’Austràlia o palmera de Cunningham d’Àsia, i tenim l’oriünda del Japó, la palma de Sagú, la latània i el margalló de la Xina. També hi ha altres exemplars com la palmera nana i la palmera de la senyora.

Una grandíssima part de les palmeres són de l’Amèrica Central, com la palmera, la de Guadalupe, diferents tipus de bútia del Brasil, la palmera de Xile, i els tres tipus de sabal que creixen entre Mèxic i el sud dels Estats Units. Com a palmeres africanes s’hi troben la palmera de Senegal i la palmera datilera, la palmera triangular i la palmera groga. No hi manca tampoc l’únic exemplar de palmera europea: el margalló.

Art i arquitectura

A tocar de la primera font ornamental trobem Palma i diapasó, el conjunt escultòric dissenyat per al parc i que anirem trobant al llarg del recorregut. Aquest conjunt d’inspiració i esperit triangular interactua com a element monumental i ornamental, però també com a mobiliari urbà, i es doblega fins a generar pèrgoles i zones d’ombra sobre els vials i els racons del jardí. Palma i diapasó ha aconseguit integrar-se en l’imaginari col·lectiu. Ha esdevingut un senyal d’identitat estètica, ja que ha superat els límits del parc i s’ha instal·lat en altres espais de Nou Barris.

Paisatgisme i disseny

Al parc Central de Nou Barris, el triangle resulta imprescindible per entendre el jardí i per descriure els contorns del parc en el seu recorregut des de la plaça de Karl Marx fins a la zona inferior als antics pavellons de l’Institut Mental de la Santa Creu. Els parterres triangulars delimiten el verd, els vasos de les fonts, els elements escultòrics, les tarimes de fusta sobre les làmines d’aigua o la forma dels talussos recoberts de rajola i ceràmica que salven els canvis de nivell del parc.

  • Telèfon
    Tel.: 010
  • Titularitat
    Centre públic
Adreça:
Pl Major de Nou Barris, 1
Districte:
Nou Barris
Barri:
la Guineueta
Població:
Barcelona