Parc de l'Estació del Nord

Carrer de Nàpols, 70

El parc, espaiós i assolellat, és una peça notable de land art que s'organitza a redós d'una gran escultura.

No es pot descriure aquest parc sense parlar de l’art que conté. L’entrada principal pel carrer dels Almogàvers està flanquejada per dues parets altíssimes de ceràmica blanca, que delimiten els llargs talussos, molt suaus i sembrats de gespa, que hi ha a banda i banda. Constitueixen una talaia per contemplar amb perspectiva el conjunt de l’espai.
Uns petits caminets fets amb travesses de fusta faciliten l’ascens. La ceràmica es repeteix a les dues escultures que determinen l’organització del parc i que n’esdevenen protagonistes indiscutibles. Prop de l’edifici de l’antiga estació de ferrocarril que li dóna nom, s’estén damunt la gespa un gran llenç de ceràmica blava. És el Cel caigut. Més enllà, tocant al pont del carrer de Sardenya, on finalitza aquesta primera part del parc (val la pena pujar-hi per veure les escultures), s’enfonsa l’Espiral arbrada, plena a vessar de til·lers.

Història

L’antiga fàbrica de l’Estació del Nord va ser construïda l’any 1861 i era el punt d’arribada dels trens de la línia de Lleida. L’any 1872 va perdre les funcions ferroviàries i actualment al recinte hi ha el parc, l’estació central d’autobusos de Barcelona i el poliesportiu municipal més gran de la ciutat.

Biodiversitat

Les escultures estan flanquejades per pins pinyers (Pinus pinea) i altíssims pollancres (Populus nigra italica). Són nombrosos els grans exemplars d’àlber (Populus alba Nivea i Populus alba pyramidalis) amb unes fulles platejades precioses i també els pollancres del Canadà (Populus x canadensis i Populus x canadensis pyramidalis). Destaca, per centenari i pel port magnífic, un pollancre del Canadà que forma part del Catàleg d’Arbres d’Interès Local de Barcelona. Omplint l’Espiral arbrada hi ha una notable plantació de til·lers (Tilia tormentosa).
A tocar del carrer de Nàpols l’arbrat forma un bosquet amb alzines (Quercus ilex), xiprers de Lambert (Cupressus macrocarpa) i alguns àlbers. Més enllà del carrer de Sardenya els grans parterres de gespa comparteixen protagonisme amb el tamariu (Tamarix gallica), l’arboç (Arbutus unedo), el pitòspor (Pittosporum tobira), el marfull (Viburnum tinus) i la ginesta (Spartium junceum), i també lledoners (Celtis australis) al voltant de l’àrea de joc infantil i, formant petits grupets hi ha sòfores (Sophora japonica), acàcies (Robinia pseudoacacia) i mimoses floribundes (Acacia retinodes).

Art i arquitectura

El parc de l’Estació del Nord es pot considerar l’únic exemple construït a Barcelona de land art o art de la terra, un corrent que sorgí cap a finals de la dècada de 1960 als Estats Units i a Europa i que pretenia traslladar el treball artístic als espais naturals perquè n’esdevinguessin el suport. En aquest parc el land art està representat per la ceràmica sobre paisatge, amb dues escultures de Beverly Peppers: Cel caigut i Espiral arbrada.

  • Telèfon
    Informació: 010
  • Accessibilitat
    Accessible per a persones amb discapacitat física
  • Titularitat
    Centre públic
Adreça:
Carrer de Nàpols, 70
Districte:
Eixample
Barri:
el Fort Pienc
Població:
Barcelona

Horaris

Observacions

Hora de tancament aproximada,

entre les 19 i les 22 h, en funció

de l'horari solar (tanquen

quan es fa fosc, al capvespre)