Parc de la trinitat

Pg Santa Coloma, 60

Aquest parc ofereix un nombre excepcional de possibilitats: pistes esportives i de modelisme, una gran àrea de pícnic amb barbacoes i un hort urbà.

Arribar al parc de la Trinitat és tan senzill com agafar la línia 1 del metro i baixar a l’estació de Trinitat Vella, ja que l’accés principal és davant de la sortida del metro, a l’altre costat d’una petita placeta interior que fa d’avantsala d’aquest espai verd.
Després de creuar aquest accés, el primer que destaca és el canal que s’estén cap a un dels extrems del parc i, a l’altre costat de la làmina d’aigua, un turó cobert de gespa envoltat de fileres d’arbres, amb camins que el creuen de punta a punta i una formidable escultura de cavalls que corren en estampida sobre l’herba.
Els llargs rengles d’arbres plantats de manera regular estan inspirats en les arbredes que es veuen circulant per l’autopista que comunica Barcelona i Girona, i esdevenen un avançament agradable d’aquest paisatge.

Biodiversitat

Els dos grans protagonistes vegetals d’aquest parc són les extenses praderies de gespa i dues fileres llargues d’àlbers (Populus alba), perfectament alineats, que ressegueixen el volt del turó que tanca el parc i formen, a dalt de tot, un bosquet amb nombrosos pollancres (Populus nigra italica). Tot pujant hi ha una important plantació d’oliveres (Olea europaea) i camins que creuen el turonet, ornamentats amb troanes (Ligustrum lucidum) d’un color verd matisat poc freqüent i que, amb unes podes acurades, han passat d’arbust a arbret, i el color escarlata de les pruneres de fulles vermelles (Prunus cerasifera ‘Atropurpurea’).

Anant cap a la zona esportiva hi ha bellaombres (Phytolacca dioica) i acàcies (Robinia pseudoacacia), i la zona de pícnic està ombrejada per les capçades dels plàtans (Platanus x hispanica). Grups de xiprers de Leyland (Cupressocyparis leylandii) posen punt final a algunes zones del parc.

Art i arquitectura

A mig camí del cim del turó hi ha una escultura vital i plena de moviment. Són els Cavalls desbocats, de Josep Ros (1993), un gran fris que retalla el perfil de 15 cavalls que corren salvatges sobre la gespa.
En un dels extrems de la llarga làmina d’aigua que ressegueix l’ampla semicircumferència que constitueix el parc, destaca Dona que es banya, de Rafael Bartolozzi (1985), una figura femenina delicada esculpida en marbre de Carrara. A prop, l’aigua surt de les boques d’unes quantes granotes, que envolten l’escultura de brolladors.

Paisatgisme i disseny

Cal passejar-hi per descobrir els diferents racons que conté i les moltes possibilitats que ofereix al visitant. Cap a la dreta hi ha la part més paisatgística, que es pot contemplar en el seu conjunt des del passeig ample que hi ha a la part més elevada del parc, una mena de gran balcó que esdevé un lloc d’estada agradable.
A l’esquerra de l’entrada principal hi ha un amfiteatre polivalent que acaba on comença el canal del parc i unes escales que permeten accedir a la gran zona de descans que hi ha abans d’arribar a les pistes esportives i a l’àrea de pícnic, dues de les grans ofertes del parc de la Trinitat. Hi ha pistes poliesportives al costat d’una de les millors àrees de pícnic de Barcelona, ja que disposa de barbacoes d’accés lliure. Una mica més enllà de la zona esportiva trobareu un dels horts urbans de la ciutat. Té una superfície de 2.400 m2 i disposa d’un total de 61 parcel·les que conreen jubilats del barri .
El parc de la Trinitat té pistes per als entrenaments i les competicions d’automodelisme, gestionades per l’Associació de Modelistes Sant Andreu.

  • Telèfon
    Tel.: 010
  • Titularitat
    Centre públic
Adreça:
Pg Santa Coloma, 60
Districte:
Sant Andreu
Barri:
Sant Andreu
Població:
Barcelona

Horaris

Observacions
Hora de tancament
aproximada, en funció de
l'horari solar (tanquen
quan es fa fosc, al capvespre)