El parc dels Auditoris

Pl Fòrum, 1

És un gran espai multifuncional amb auditoris a l'aire lliure, entre l'esplanada de l'edifici del Fòrum i el mar.

És un gran espai multifuncional, amb auditoris a l’aire lliure on habitualment se celebren una gran varietat d’esdeveniments, llocs per passejar i que connecta directament amb un espai dedicat al bany.

S’estén entre l’esplanada de l’edifici del Fòrum, a tocar de Sant Adrià de Besòs i el mar. Les diferents zones del parc dels Auditoris es comuniquen mitjançant rampes diagonals, inspirades en les cintes transportadores dels aeroports, que permeten una transició suau entre nivells.

Història

El parc dels Auditoris forma part de la reordenació urbanística del front litoral del Besòs, situat a la desembocadura del riu, que es va dur a terme amb motiu del Fòrum Mundial de les Cultures Barcelona 2004. Aquest esdeveniment va tenir com a principal objectiu la reflexió i el diàleg al voltant de la diversitat cultural, el desenvolupament sostenible i la pau. La nova urbanització va permetre recuperar una gran extensió del front litoral situada entre els termes municipals de Barcelona i Sant Adrià de Besòs, en benefici de la ciutadania.

Biodiversitat

La vegetació està formada sobretot per canyissars, gramínies i praderies que s’amaguen rere les dunes, on s’enfilen pels seus lloms. Quant als arbres, els més abundants són les moreres i les grevilleas. També hi ha uns quants exemplars de llorer de l’Índia.

Art i arquitectura

Des de la plaça del Fòrum, en endinsar-nos-hi trobem una graderia que s’enfila a l’esquerra pel pendent. És l’Auditori de Mar, o popularment conegut també com “auditori petit”, amb capacitat per a 3.500 persones. Just a l’altre extrem del parc s’obre una immensa esplanada on també s’eleva una graderia, molt més gran que la primera. És el Gran Auditori, amb capacitat per a 8.500 persones.

Al darrere de l’extrem del Gran Auditori més proper al mar s’eleva un dels símbols del Fòrum Barcelona 2004: l’enorme pèrgola fotovoltaica de 4.000 m2 de superfície, formada per 2.688 panells solars.

El parc dels Auditoris connecta directament amb la zona de banys del Fòrum. Es tracta d’un nou concepte de platja, sense sorra, amb dues zones controlades i poc profundes. S’hi accedeix a través d’escalinates i rampes.

Paisatgisme i disseny

Cinc grans dunes artificials ordenen i distribueixen els diferents espais del parc.  Les dunes estan cobertes de vegetació i, en bona part, també per les peces de formigó en forma de mitja lluna i de tons rosats que pavimenten els camins del parc, la qual cosa permet crear una continuïtat molt ornamental entre l’espai pla i el que fa pendent.

  • Titularitat
    Centre públic
Adreça:
Pl Fòrum, 1
Districte:
Sant Martí
Barri:
el Besòs i el Maresme
Població:
Barcelona
Altres
Seccions d'aquest equipament
Barcelona de Serveis Municipals