Falcons de Barcelona

Els Falcons de Barcelona es van presentar oficialment el 15 de febrer de 2003, dins les festes de Santa Eulàlia. L'any anterior havien fet els primers assaigs a l'Escola Tècnica i Professional del Clot, a partir de la iniciativa d'alguns components de la Colla de Castellers de Barcelona. La nova colla, una de les deu que hi ha a tot Catalunya, va ser apadrinada pels Falcons de Vilafranca, els Falcons de Vilanova i els Falcons de Piera.

És l'única colla falconera de la ciutat, i segueix una tradició que arrenca el primer terç del segle XX a les comarques del Penedès, Garraf i Anoia. Des del 2009 disposa de seu pròpia a la Casa dels Entremesos, Centre de Divulgació de Cultura Popular d'Arrel Tradicional, on fa els assaigs a l'estiu. A l'hivern assaja a l'institut Príncep de Viana.

Els membres dels Falcons de Barcelona han actuat per tot el territori català i també al País Basc i a Polònia. Van vestits amb camisa i pantalons blancs, com totes les altres colles, però amb una faixa de color vermell i l'escut a la camisa.

Les colles de falcons fan dues classes de figures, les estàtiques i les dinàmiques. Els Falcons de Barcelona construeixen les figures més habituals, com la pira, l’escala de nou i el vol de tres, però també n'han introduïdes de noves, amb una elaboració més complexa, com ara l’avet, l’escala caminada o el paó.

Tenen una mascota oficial, el Nikulau, conegut també per Niku o Niku Nilku, que s'encarrega de convocar els falconers. És una peça d’animació infantil feta de fibra de vidre, resina i cartró pedra que també els acompanya i els amenitza les actuacions.