Bastoners de Gràcia

La primera actuació dels Bastoners de Gràcia va ser el maig del 1982, durant una trobada de Cantaires Muntanyencs a Teià (Maresme). Però el grup s'havia constituït la tardor del 1981. Durant tots aquests anys ha anat construint un repertori de balls amb danses pròpies, creades a partir de tonades populars originàries de la tradició catalana, i algunes del País Basc. Hi té un lloc destacat el «Virolet», un ball recuperat del folklore gracienc, comú a moltes altres poblacions.

Els Bastoners de Gràcia porten mocador vermell al cap i faldellí, també vermell, amb doble rivet negre. També duen un mocador encreuat de quadres. La faixa és negra o vermella i dels camalls –del mateix color– en pengen dotze cascavells. Els bastons són circulars i fets de fusta d’alzina.

Els balls dels Bastoners de Gràcia, els podeu veure cada any en les celebracions de la festa major del barri, en què participen juntament amb els gegants, els diables i el drac. A més, han fet demostracions i actuacions per poblacions catalanes, algun any per les festes de la Mercè, en l'acte inaugural dels Mundials de Futbol del 1982 i en trobades nacionals de bastoners.