Esbart Català de Dansaires

L'Esbart Català de Dansaires és el grup de dansa en actiu més antic de Catalunya. Es va fundar l'any 1908, com a escissió de l'Esbart de Dansaires, que s'havia creat un any abans i que es va dissoldre el 1909. En fou el primer president el folklorista Aureli Capmany, que va dur a terme una gran tasca d’estudi de les danses populars, juntament amb Rafael Tudó. Des dels orígens, l’esbart es dedica a compilar, estudiar i divulgar la dansa tradicional catalana i més matèries relacionades directament amb els balls i costums populars. Amb aquest propòsit, organitza o participa en actes cívics, esportius i culturals. A més, l'esbart va crear l'Arxiu i la Biblioteca de Dansa Tradicional Catalana, tots dos de consulta pública.

L'Arxiu de Dansa Tradicional Catalana començà a formar-se l'any 1941 –per bé que el projecte inicial era del 1910– amb tota mena de documents sobre dansa tradicional catalana: manuscrits, treballs de camp, fotografies, dibuixos coreogràfics, notes de premsa, fulls volants, programes, etc.

Per una altra banda, la Biblioteca aplega, des del 1926, documents i publicacions en format imprès i també enregistraments sonors i videogràfics. Aquesta biblioteca fou una iniciativa de l'eminent folklorista Joan Amades, que llavors presidia l'entitat.

A més, l'esbart ha aplegat un vestuari molt divers per tal de ser fidel a l'època i a la condició que representen els balladors, basat en models que van de mitjan segle XVIII a final del XIX.

L'entitat organitza des del 1988 la Cafetera de l'Esbart Català de Dansaires, un cicle anual de conferències-tallers sobre dansa tradicional, estructurat en nou sessions, de l'octubre al juny. A més, de l'octubre al maig cada divendres programa una activitat oberta on tothom pot practicar els balls tradicionals.

Quant a les actuacions que ofereix, hi ha les cercaviles amb balls de bastons, cercolets, cavallets, rentadores o mocadors; i també els balls de gitanes, danses de cort i mostres d'alguna àrea geogràfica concreta. L'acompanyament musical es fa amb flabiols o gralles.

L'any 2010 l'Esbart Català de Dansaires va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el 2012 va ser guardonat amb el premi Ciutat de Barcelona, en la secció de cultura popular, pel projecte «Apel·les Mestres, artista complet i home polièdric».