Esbart Ciutat Comtal

L'Esbart Ciutat Comtal fou fundat l'any 1959 i, d'ençà d'aleshores, es dedica a la promoció de les danses populars i les festes tradicionals, tant de Catalunya com de la resta de les terres de parla catalana. Els espectacles en què intervé contenen balls tradicionals i també alguns de creació nova.

L'agrupació té una escola de dansa destinada a nois i noies, que els ofereix formació musical i de ball i, alhora, els transmet coneixements sobre els balls tradicionals i les celebracions populars de Catalunya. L'escola s'estructura en quatre nivells, segons l'edat dels alumnes: des dels més petits fins als que ja són a punt d'entrar al cos de dansa de l'esbart.

El repertori de l'Esbart Ciutat Comtal és format per espectacles que han anat prenent característiques teatrals. Inclou «Ritmes i rimes», cinc coreografies enllaçades a través de la rima; «Tradicions en dansa», un conjunt de balls tradicionals de Catalunya i del País Valencià; i «Síntesi», una compilació coreogràfica que representa la història de l'esbart i que fou creada expressament amb motiu del cinquantè aniversari de l'entitat. Una de les danses destacades de l'esbart és el «Ball de Rams d'Hostafrancs», que alguns membres de l'agrupació van recuperar i representar per primera vegada l'any 1955. Des de llavors, es balla cada any el primer dissabte d'octubre dins la festa major d'Hostafrancs.

L'Esbart Ciutat Comtal ha dut les seves representacions per tot Catalunya i ha fet actuacions també en més països d'Europa, com ara França, Itàlia, Suïssa i Polònia. L'any 2004 va rebre la Medalla d'Honor de Barcelona.

Els membres i socis de l'esbart participen també en les activitats culturals que trimestralment organitza l'entitat, com ara visites guiades, concerts o vetllades de teatre.