Esbart Dansaire Renaixença

L'Esbart Dansaire Renaixença fou fundat l'any 1988 i des de bon començament es va involucrar plenament en el món cultural i festiu de la ciutat. Per això participa en la majoria de les celebracions, com ara la Mercè, les festes majors dels barris o la Mostra d'Entitats del Poble-sec. Les actuacions que ofereix inclouen cercaviles amb balls de bastons, balls de comparsa amb gralla, ballades de danses vuitcentistes i balls parlats, entre més demostracions de cultura tradicional.  

Dins el conjunt d'activitats organitzades per l'esbart, es destaquen els tres festivals que promou: el Festival Internacional Folklòric, de periodicitat biennal; el Festival Folk Infantil i Juvenil, també cada dos anys; i el Festival de Claqué al Carrer, que es fa cada any.

L'Esbart Dansaire Renaixença també es dedica a ensenyar balls a més grups folklòrics del país i a algun de l'estranger, com és ara l'Esbart Montserrat de l'Havana, a Cuba. Així mateix, divulga i promociona els balls catalans als centres docents, on ofereix tallers de danses tradicionals i de ball de bastons.

Les coreografies de l'esbart han recorregut gran part de Catalunya i, a més, ha participat en festivals internacionals. Gràcies a això ha viatjat per la resta de l'estat espanyol i per tot Europa, amb actuacions a Anglaterra, Portugal, Bèlgica i Itàlia, entre més.

A banda la música i la dansa tradicionals, els membres de l'esbart poden fer activitats que inclouen un ventall ampli d'estils musicals i de balls. Això ha permès de crear grups amb programes propis per a alternar en algunes actuacions de l'esbart. N'hi ha de flamenc, de claqué i de dansa del ventre.