Esbart Gaudí

El Casal Parroquial de la Sagrada Família va ser el bressol de l'Esbart Gaudí. El va fundar l'any 1949 un grup de joves interessats en el món de la dansa, que va triar el nom de l'arquitecte de l'emblemàtic edifici del barri, Antoni Gaudí. L'agrupació s'organitza en quatre seccions d'acord amb l'edat dels components: els nens de quatre a set anys formen part de l'escola de dansa, on aprenen els moviments bàsics i els primers balls; la secció infantil-juvenil la integren els nens i joves que tenen entre vuit i quinze anys, abans d'entrar a formar part del cos de dansa, a partir dels setze. I, finalment, hi ha la secció dels antics dansaires –creada el 1985–, per als balladors més veterans del grup.

Cada any, a la primavera, l'Esbart Gaudí organitza un festival de dansa en què actuen tots els grups de l'entitat i hi conviden més esbarts a fer demostracions. Al juliol, fan un homenatge a Ramon Espín, antic president de l'esbart, que es va morir el 2007. Cada 10 de juny, l'escola de dansa i la secció infantil-juvenil fan també una ofrena floral amb motiu de l'aniversari de la mort d'Antoni Gaudí.

El repertori de danses del grup és integrat per balls tradicionals de tots els territoris de parla catalana i alguns de creació pròpia. L'Esbart Gaudí actua en diades i revetlles per tot Catalunya, i especialment a les festes de la Mercè, on participa des del 2007. També ha fet ballades a l'estranger, a ciutats de països europeus com ara Àustria, Alemanya, Bèlgica, Suïssa o Hongria.

A banda les actuacions, els membres de l'entitat comparteixen l'amor a la dansa i l'experiència acumulada amb el públic en general, per mitjà de tallers de danses tradicionals catalanes, oberts a tothom.