Esbart Joventut Nostra

L'Esbart Joventut Nostra va néixer l'any 1960 dins l'Agrupació Congrés de Barcelona, creada quatre anys abans arran de la construcció dels habitatges del barri del Congrés. L'esbart es dedica a representar balls tradicionals de tots els territoris de parla catalana. Presenta espectacles formats per danses populars pròpies de la tradició del país, i també algunes altres de més recents, obra dels coreògrafs de l'entitat o de creadors reconeguts.

L'Esbart Joventut Nostra és format per quatre seccions, una de les quals és l'escola de dansa per a la formació de nens de tres a set anys. El dansaires del grup juvenil tenen entre vuit i setze anys; els del cos de dansa, entre disset i trenta-quatre; i el grup sènior aplega els dansaires a partir de trenta-cinc anys.

L'any 1978, juntament amb els esbarts Montseny del Poble Nou, el Montserratí Martinenc del Centre Moral del Clot i el Sant Jordi del Foment Martinenc, va crear la Roda d'Esbarts Catalònia per a organitzar ballades de grups infantils i juvenils; l'any 2004 s'hi va afegir la secció d'esbarts veterans. A més, l'Esbart Joventut Nostra actua cada any en les Mostres de Dansa de Primavera i Tardor, que es fan al seu local, i col·labora amb el grup de teatre de l'Agrupació Congrés.

Entre les actuacions que ha fet en festes majors i festivals de dansa, cal destacar les de l’Aplec Internacional de la Sardana i Grups Folklòrics, que l’entitat Adifolk organitza cada any en una ciutat europea. Darrerament, l'esbart ha participat en les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya, el Festival de l'illa de Menorca i Valldansa.

Els dansaires de l'Esbart Joventut Nostra ballen acompanyats d'una cobla o d'un grup de música tradicional, per bé que de vegades també se serveixen de música enregistrada.

Amb motiu del cinquantè aniversari, l’Esbart Joventut Nostra va rebre l'any 2010 el premi a la Continuïtat que atorga l’Obra del Ballet Popular.