Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona

L'any 1922 es va fundar l'Agrupació Sardanista de Barcelona, dedicada principalment al conreu i a la difusió de la sardana. Actualment, amb el nom d'Agrupació Folklòrica Barcelona, organitza les ballades de sardanes a la plaça de Sant Jaume, que s'hi fan des del 1950. L'any 2010 va començar a encarregar-se de les ballades que es programen al pla de la Catedral el diumenge i els dies festius al matí.

Amb motiu de les celebracions d'alguns aniversaris de l'entitat, ha organitzat actuacions i concerts especials. L'any 1972, pel cinquantè aniversari, va oferir un concert de música i cançó catalana a càrrec de la Principal de la Bisbal i la cantant Núria Feliu, ballades de sardanes a la plaça de Sant Jaume i un concert extraordinari pel Dia Universal de la Sardana al Palau de la Música Catalana. El 1997, any del setanta-cinquè aniversari, les celebracions inclogueren un concert al Palau de la Música Catalana amb les cobles Mediterrània, Sant Jordi - Ciutat de Barcelona i Principal del Llobregat, l'actuació de la coral Polifònica de Puig-reig, una trobada de colles sardanistes veteranes i audicions de música de sardanes.

Quan l’entitat va fer noranta anys, ho va celebrar amb una exhibició de colles sardanistes juvenils i infantils. També van interpretar, amb la música en directe de tres cobles, les obres «La maledicció del comte Arnau» i «Introducció i dansa». L’acte de cloenda de les celebracions es va fer al Parlament de Catalunya.

L'àmbit d'actuació de l'agrupació va més enllà del món sardanístic: convoca activitats culturals diverses a càrrec del grup de teatre Eduard Costa, el grup de muntanya i el de turisme cultural, que completen les seccions de l'entitat. L'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona fou distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l'any 1988 i amb la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona el 1997. Anualment, organitza el memorial Joaquim Serra i el cicle d’Amics dels Concerts.