Grup Sardanista Xaloc

L'any 1971 es va fundar el Grup Sardanista Ciutat Comtal. El 1975, a causa del nombre de balladors que tenia, en va néixer la colla Xaloc. Va començar com a filial del grup, però, amb el pas del temps, va anar agafant força i s’acabà convertint en la colla principal. Després de molts anys d’èxits, el 1999 deixà de competir i deixà pas a la Colla Mare Nostrum, una altra filial fundada el 1976.

Finalment la Mare, nom amb què és coneguda popularment, va esdevenir la colla principal del grup. El 2003 va guanyar el Campionat de Catalunya en Lluïment i ha participat en tot de concursos de punts lliures d'aquest mateix campionat. També ha estat en algunes convocatòries del Campionat Individual de Sardanes Revesses de Catalunya, on ha aconseguit premis, com ara nou campionats de Catalunya en Lluïment –quatre de consecutius–, una vintena de sots-campionats en Lluïment, i dues copes de Catalunya.

El grup sardanista disposa encara d'una altra colla, l'Enxaneta, creada com a planter i convertida més tard en filial competidora al Campionat de Catalunya en la categoria de grans. Més endavant, va abandonar el campionat i s'encarregà de representar el Grup Sardanista Xaloc en el Campionat Territorial de Barcelona. En algunes ocasions també ha fet actuacions la colla Colax, formada per ex-dansaires de l'entitat.

La colla principal del grup, la Mare Nostrum, participa en els campionats de Catalunya. Tanmateix, a més de les ballades de competició, les colles del Grup Sardanista Xaloc també fan ballades en exhibicions per tot Catalunya i a l'estranger, com a Alemanya, Itàlia o França. Fins i tot en van fer una acompanyant el president de la Generalitat de Catalunya, en un viatge als Països Baixos.

Fora de les activitats estrictament sardanístiques, l'entitat també n'organitza de lleure per als seus membres, com ara viatges, un campionat futbol sala entre colles sardanistes o més propostes de cap de setmana.